logo F1online.sk

Russell si z kolízie v Imole vzal aj pozitíva: Zblížilo ma to s Mercedesom

George Russell a Valtteri Bottas
© FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 12. 2022

Určite si spomínate na vlaňajšiu VC Emilia Romagna a na moment, keď to George Russell v plnej rýchlosti napálil do Valtteriho Bottasa. Brit, ktorý bol za tento prehrešok mimoriadne kritizovaný, dnes tvrdí, že sa z nehody poučil a je „takmer rád“, že k nej došlo. Vďaka kolízii totiž zostal stáť nohami pevne na zemi a zároveň sa zblížil s mnohými predstaviteľmi Mercedesu, vrátane svojho súčasného pretekového inžiniera.

George Russell, v tom čase ešte jazdiaci za Williams, stratil v Imole v mokrých podmienkach kontrolu nad svojím monopostom a narazil do Mercedesu Valtteriho Bottasa, pričom oboch vyradil z pretekov.

Russellovo renomé následne riadne utrpelo, no i tak ho po sezóne povolali do Mercedesu, kde zhodou okolností nahradil práve Valtteriho Bottasa. Dnes tvrdí, že sa z nehody a najmä bezprostrednej horlivej reakcie po kolízii, keď inzultoval Bottasa, riadne poučil.

„Bol som na Valtteriho nahnevaný, čo asi nebolo správne,“ priznal George Russell v rozhovore pre High Performance Podcast. „Vôbec mi neprišlo na um, že vpredu bol Valtteri a Mercedes, bola to príležitosť získať body pre seba aj pre môj tím. Pravdepodobne to bolo ponaučením aj pre mňa. Uvedomil som si, že predtým, ako urobíte rýchly záver, sa musíte pozrieť na celkový obraz z pohľadu iných ľudí.“

„Bol som veľmi rozohnený, prišiel som k nemu, on bol tiež nasrdený, lietali prostredníky a častovali sme sa slovami na „F“ a „C“. Nebola to veľmi príjemná situácia. Z tohto som sa mohol tiež dobre poučiť, a to v tom slova zmysle, že kým prijmete nejaké závery, je potrebné zamyslieť sa.“

Šéf tímu Mercedes Toto Wolff po incidente neskrýval frustráciu. Russell, ktorý s ním po pretekoch cestoval v jednom lietadle, tak musel niesť plné následky za svoje konanie.

„V ten večer som letel domov s Totom, no nebýva to tak vždy. V tom roku som s ním absolvoval jeden let, a to tento,“ povedal Russell. „Situáciou bol veľmi rozrušený a tiež dosť nahnevaný, pretože v tom roku bol po prvýkrát zavedený nový rozpočtový strop. Škoda, ku ktorej došlo, tento incident, stál Mercedes 1,5 milióna dolárov, takže z celkového rozpočtu bol odobraný jeden a pol milióna dolárov. Z tohto bol očividne veľmi rozrušený a frustrovaný. Bolo to všetko chaotické, nebola to dobrá situácia. Nechali sme si to na nasledujúci deň a potom som šiel k nemu v sobotu na obed, všetko sme bez problémov vyriešili a pohli sme sa ďalej.“

Všetko mohlo dopadnúť oveľa horšie a uvedomuje si to aj samotný Russell. Ten si nakoniec z nešťastnej udalosti dokázal vziať aj pozitíva – zblížil sa vďaka tomu s niektorými predstaviteľmi Mercedesu, špecificky so svojím budúcim hlavným mechanikom a pretekovým inžinierom.

„Mám pocit, že v takýchto situáciách spolu rastiete, akosi vás to k sebe priťahuje bližšie. Pravdepodobne som si vďaka tomu vybudoval bližší vzťah s Valtteriho skupinou inžinierov a tímom, pretože som ich [pri prestupe do Mercedesu] už poznal. Zblížil som sa najmä s hlavným mechanikom a hlavným inžinierom. Obom som im povedal: ´Naozaj ma mrzí, ako to dopadlo´. Oni mi však povedali, aby som sa tým netrápil.“

„Vnímam to tak, že som za tú kolíziu takmer rád, pretože som vďaka tomu lepší. Stal sa zo mňa uvedomelejší človek, vidím veci možno trochu inak. Tieto chvíle ťa v živote posunú ďalej, nič nie je dokonalé a človek potrebuje robiť chyby,“ dodal Russell.

Súvisiace články