logo F1online.sk

Ocon by mal dostať prezývku francúzsky minister obrany, vtipkuje Szafnauer

Esteban Ocon a Sergio Pérez
© Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 12. 2022

Po Sergiovi Pérezovi by sme mohli mať na štartovom rošte ďalšieho ministra obrany – tentokrát francúzskeho, myslí si šéf Alpinu Otmar Szafnauer. Odobriť tento titul Estebanovi Oconovi však budú musieť najprv fanúšikovia.

Azda väčšine z nás napadne pri mene Sergio Pérez automaticky prezývka „mexický minister obrany“. Teraz by sa podobným titulom chceli pýšiť aj v Alpine. Otmar Szafnauer navrhuje, aby bol podobne ako Mexičan týmto „titulom“ častovaný aj Esteban Ocon – samozrejme v pozmenenej verzii.

Dvadsaťšesťročný Francúz je známy tým, že rovnako ako Pérez aj on vie byť pri bránení svojej pozície nekompromisný. Vo svojej kariére to viackrát ukázal a nie vždy z toho boli jeho šéfovia nadšení; dosť často si totiž skočil do vlasov s vlastným tímovým kolegom.

Tak či onak, šéf Alpinu Otmar Szafnauer sa domnieva, že Esteban Ocon zaznamenal v minulom ročníku značný výkonnostný progres. Vyzdvihol práve jeho defenzívne schopnosti a to, že odjazdil niekoľko fantastických pretekov.

„Zažili sme chvíle, keď sme si mysleli, že nemáme výkon a on to dokázal vytiahnuť. Odviedol skutočne dobrú prácu,“ uviedol Otmar Szafnauer pre Motorsport.com. „Najviac vynikol v Suzuke [kde za sebou dokázal niekoľko kôl držať na mokrých pneumatikách Lewisa Hamiltona]. Bolo to úžasné! Lewis je na vode a na Mercedese veľmi dobrý, je veľmi dobrý v premenlivých podmienkach, keď trať osychá. Celý čas sa mu ukazoval v spätných zrkadlách, bol rýchlejší. Pozrite sa, koľký skončil Mercedes v šampionáte. A Ocon ho dokázal zdržať. Brilantné.“

Hamilton dostával Ocona pod tlak v nájazde do legendárnej zákruty 130R, ten ale ataky odrážal a Brita pred seba nepustil. Výkon, ktorý v Japonsku predviedol Francúz, utvrdzuje Szafnauera v tom, že obdobnými defenzívnymi manévrami sa bude prezentovať aj v budúcnosti. Navrhuje preto, aby mu po vzore Sergia Péreza prischla prezývka „francúzsky minister obrany“.

„Viem, že Checova prezývka je minister obrany, ale v tomto prípade by sme mohli použiť výraz… ako sa nazýva minister obrany vo Francúzsku? Poďme zistiť, ako sa označuje. Zistite to a dajte mu túto prezývku,“ dodal žartovne Szafnauer.

Szafnauer sa bezprostredne po skončení tlačovej konferencie v Abú Zabí stretol s Oconom, ktorému povedal o svojom nápade – novej prezývke. Víťaz minuloročnej Veľkej ceny Maďarska mu ju preložil do francúzštiny ako „ministre de la défense“.