logo F1online.sk

Szafnauer: V Alpine vládne iná atmosféra než vo Force Indii či Racing Pointe

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 12. 2022

Zatiaľ čo počas prvého roku svojho pôsobenia sa Alpine umiestnil v Pohári konštruktérov na piatom mieste, v tejto sezóne mu patrila už štvrtá priečka. Stajňa z Enstone tak zaznamenala určité zlepšenie. Podľa Otmara Szafanuera to možno pripísať na vrub dobrej atmosfére či kultúre, ktorá v tíme vládne. S takým pozitívnym nastavením sa podľa vlastných slov u predošlých zamestnávateľov vo Force Indii a Racing Pointe nestretol.  

Szafnauer sa stal súčasťou Alpinu, kam zamieril po angažmáne v Aston Martine, vo februári tohto roka. Okamžite postrehol, že vo francúzskom tíme vládne úplne iná atmosféra než bol zvyknutý.

„Atmosféra v Alpine je iná ako v minulosti,“ povedal Otmar Szafnauer v podcaste F1 Nation. „Je ťažké zmeniť kultúru v tíme, no myslím si, že v Lotuse panovala istá kultúra, ktorá sa zmenila, keď sa z nich v minulosti stal Renault. A určite sa líšila od toho, čo som zažil vo Force Indii a Racing Pointe.“

Szafnauer je presvedčený, že v tíme vládne taká dobrá atmosféra pre to, že nikto na nikoho neukazuje prstom, no namiesto toho všetci ťahajú za jeden povraz.

„Ja všetkými desiatimi podporujem to, aby sa ľudia neobviňovali, hovorí Otmar Szafnauer. Myslím si, že keď chcete ako tím dosahovať dobré výsledky, nemôžete na nikoho ukazovať prstom – musíte spolupracovať. Čím väčšia stajňa, tým je to dôležitejšie. A keď už máte tisíc zamestnancov, musí v nej vládnuť psychická pohoda.

Keď som sem po prvýkrát prišiel, niekto mi povedal, že máme zavedenú ´kultúru neobviňovania´, čomu som najprv dobre nerozumel, a tak som sa snažil prísť na to, čo to je. Tvrdo pracujeme a myslím si, že sme urobili veľký pokrok, a to vďaka tomu, že sa navzájom neobviňujeme. Keď uplatňujeme ´kultúru neobviňovania´, ťaháme za jeden povraz ešte viac a pracujeme rýchlejšie. Práca nás napĺňa a dobiehanie prvej trojky je tak jednoduchšie,“ poznamenal 58-ročný držiteľ rumunského a amerického občianstva.

Šéf Alpinu však zdôrazňuje, že ľudia sú stále zodpovední za svoje výsledky. Ak ich však po každom zlyhaní nevyhodíte z tímu, tak ochotnejšie prijmú rozhodnutia, ktoré budú prínosné pre dlhodobé smerovanie tímu, aj keď z krátkodobého hľadiska môžu uškodiť. Presne taký problém dlhé roky sužoval Ferrari; vedenie stajne častokrát uprednostnilo krátkodobé zisky na úkor dlhodobých, aj keď to znamenalo, že sa k titulu nepriblíži. Iba tak si totiž zabezpečilo, že nedostane padáka predčasne.

„Kultúra neobviňovania neznamená, že nenesiete žiadnu zodpovednosť. Znamená to, že môžete riskovať a robiť chyby bez toho, aby ste čelili obvineniam,“ vysvetlil Szafnauer. „Ak opakujete chyby znova a znova a nie ste dostatočne kompetentný na túto prácu, potom niečo treba zmeniť. Možno treba pristúpiť napr. k školeniu, aby ste bol dostatočne kompetentný, alebo vás necháme robiť niečo, v čom ste dostatočne zbehlý. To, že sa neobviňujeme, ale neznamená, že nenesiete žiadnu zodpovednosť,“ dodal.

Súvisiace články