logo F1online.sk

Vettelovi pomáhal s Instagramom brat Fabian: Nechceli sme neosobné vyhlásenie

Fabian Vettel
© Instagram/Fabian Vettel
Milan Kubala
Milan Kubala24. 12. 2022

Sebastian Vettel sa s Formulou 1 rozlúčil. Našťastie však nemôžeme povedať, že by sa tým úplne odstrihol od sveta a fanúšikovia o ňom už nikdy ani nechyrovali. Nemeckého pretekára budeme môcť stále sledovať napríklad na jeho instagramovom profile. Do rozhodnutia založiť si účet, za čo sme vďační, ho mierne dotlačil aj jeho brat Fabian.

Štvornásobného majstra sveta sociálne siete nikdy nelákali. Od začiatku svojej kariéry si oficiálne žiaden nezaložil a vytrvalo v tom pokračoval dokonca aj po tom, čo sa nechal zlomiť Kimi Räikkönen. Keď sa teda na konci júla na Instagrame zjavil Vettelov oficiálny účet, čakalo sa niečo veľké.

Dočkali sme sa toho 28. júla, keď Sebastian Vettel zverejnil dve videá k ukončeniu svojej profesionálnej kariéry. Vedeli ste však, že so založením profilu a natočením videa mu pomáhal jeho mladší (a internetovo ostrieľanejší) brat Fabian?

“Bol to pomerne spontánny počin. Bol som si istý tým, že táto téma emočne zasiahne mnohých ľudí, tak som Sebovi navrhol, aby to takto zverejnil,” prezradil Fabian Vettel na tému Sebastianovho príchodu na sociálne siete pre F1-insider.com. “V skutočnosti to bol šialený nápad. Nečakali sme, že sa to až tak rozbehne.”

Vettelovo video v angličtine do dnešného dňa zaznamenalo takmer 33 miliónov videní, v nemčine ešte ďalších deväť miliónov. “Prišlo to z ničoho nič. Samozrejme, aj preto, že Seb to zdieľal vo svojich stories.” Odvtedy Vettel pravidelne pridáva najmä archívne fotky z detstva.

Samotné “rozlúčkové” video napokon piekli spoločne. Fabian Vettel schvaľuje spôsob, pre ktorý sa rozhodol jeho brat. “Ja by som to asi spravil rovnako. Je to niečo veľmi osobné. Preto si myslím, že je správne to spraviť cez účet na Instagrame, o ktorý fanúšikovia žiadajú už celé roky. A dostalo sa to k ľuďom, ktorým na tom najviac záleží: K fanúšikom. Keby sme to zverejnili len v nejakom tímovom tlačovom vyhlásení, tak by tomu chýbalo niečo osobné.”

Rodina štvornásobného majstra sveta, prirodzene, vedela o jeho rozhodnutí zavesiť pretekársku prilbu na klinec už skôr. “Zavesiť prilbu na klinec? Seb odchádza z Formuly 1,” podotkol po tejto otázke Fabian Vettel, ktorý zároveň naznačil, že jeho brata ešte v nejakej sérii uvidíme. “Nikto nevie, čo bude nasledovať. Je to proces. Samozrejme, Seb mi o tom osobne povedal, preto som nebol prekvapený. Ako bratia sa bežne zhovárame, takže som vedel, ktorým smerom sa chce ubrať.”

Vžiť sa do jeho pocitov však stopercentne nedokáže, aj keď v minulosti pretekal v cestovných autách. “Ja som nikdy nejazdil vo Formule 1, takže jeho pocity môžem posudzovať len zvonku. Medzičasom si však vybudoval rodinu, má ženu a deti. Toto všetko koliduje s Formulou 1. Efjednotka sa navyše mení. Ročne sa odjazdí viac než dvadsať pretekov, je to veľmi vypäté. Mnohí ľudia s rodinami určite vedia pochopiť toto jeho osobné rozhodnutie.”

“Tak či onak, dočkali sme sa obrovskej odozvy, pozitívnej aj negatívnej. V priebehu posledných rokov sa z toho stala téma, ktorá vyvoláva emócie, pretože dnes už nie je len jazdcom Formuly 1, ale oveľa viac. A to si na ňom cením,” vyznal sa Fabian.

Dnes už fanúšikom zostáva len spomínať na kariéru Sebastiana Vettela, na jeho štyri majstrovské tituly, na jeho 53 víťazstiev, z ktorých štrnásť získal v červenej kombinéze. Azda každý Nemcov fanúšik má pár top momentov, na ktoré si bude pamätať.

Na ktorý moment najviac spomína jeho brat? “To je pre mňa ťažké zhodnotiť. Ja mám 23 rokov (v čase zverejnenia tohto článku 24, pozn. red.) a Seb vo Formule 1 pôsobil šestnásť rokov, takže ja Formulu 1 bez neho ani nepoznám.”

“Najpamätnejším momentom však navždy bude Abú Zabí 2010, keď Seb získal svoj prvý majstrovský titul. My sme boli v hoteli nad traťou. Spolu s otcom sme na konci pretekov vbehli do padoku a akosi sa nám podarilo dostať k pódiu. Potom sme ho mohli objať — do dnešného dňa je to ten najkrajší moment, ktorý si spájam s Formulou 1.”

Večná škoda, že Vettel nezískal titul so Scuderiou Ferrari, tie objatia by boli ešte emotívnejšie. Keby sa mu to podarilo, stal by sa nesmrteľným. Vettelovci však mali radosť už aj zo Sebastianovho príchodu do Ferrari, presne v šľapajách jeho veľkého vzoru. “Vždy sme cítili istú blízkosť k Michaelovi Schumacherovi, aj keď ja som ho zažil len v časoch Mercedesu. Prestup do Ferrari bol v každom prípade dôležitým momentom pre našu rodinu. Sebovi sa splnil neuveriteľne výnimočný sen, na ktorom pracoval.”

Niektorí fanúšikovia však Nemcovi vyčítajú, že v posledných rokoch sa napohľad čoraz viac venoval témam spoza hraníc motoršportového sveta. Vraj sa mal koncentrovať na svoje výkony, ktoré už neboli tým, čo kedysi. Pravda je však taká, že keď vám monopost nedovolí obsadiť bodované priečky, tak ani Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Fernando Alonso a Ayrton Senna v jednej osobe s tým nič nespravia.

Fabian Vettel si svojho brata váži aj za to, že sa neobmedzoval len na pretekanie a rozširoval svoje obzory, ako aj obzory svojich fanúšikov. “Poukazuje to na to, že Seb už nie je len pretekárom. Myslím si, že Formula 1 len ťažko nahradí takých charizmatických jazdcov ako Seb, Fernando Alonso a Lewis Hamilton. Odchod môjho brata znamená aj odchod niekoho, kto za sebou zanecháva hlbokú stopu.”

“Keď nedávno začal upozorňovať na rôzne témy, tak podľa mňa vyrástol aj ako človek. Klimatická zmena a sociálne problémy sú veľmi dôležité témy,” konštatuje rodák z Heppenheimu. “Podľa mňa mu slúži ku cti, že využíva svoj hlas na to, aby na veci upozorňoval.”

Po odchode Sebastiana Vettela a Micka Schumachera z efjednotky v nej zostane len jeden jediný nemecký zástupca: Nico Hülkenberg. Žeby po niekoľkých desaťročiach vyschla studnica talentov nemeckého motoršportu?

“V konečnom dôsledku už nejde len o talent, ale aj o peniaze. Aj ja som s tým mal počas mojej kariéry problémy,” priznal Fabian Vettel. “Tento problém treba riešiť hneď pri koreni. Potrebujeme väčšiu podporu už na motokárach.”

Formula 1 ako celok je však veľmi neprístupná. Na futbal či hokej sa rodina vyberie kedykoľvek, no na preteky F1… “Lístky na preteky F1 musia byť lacnejšie, len sotvakto si ich dnes môže dovoliť. Ak však otec s matkou chcú s ich synom či dcérou zažiť tie emócie, tak na okruh musia prísť. Ak ich nedostaneme na okruh či im nedoprajeme ani sledovanie Formuly 1 v televízii, tak záujem začne klesať. Minimálne u nás v Nemecku.”