logo F1online.sk

Hughes: Aj Horner by vo Ferrari zápasil, Vasseur bude len ďalším zamestnancom

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 12. 2022

Ferrari stojí opäť na prahu novej éry. Každý z fanúšikov tohto tímu by si istotne prial, aby nový boss Frédéric Vasseur nadviazal na úspechy svojho krajana Jeana Todta, ale treba si uvedomiť, aké ťažké to bude mať. Navyše, pripomína ostrieľaný žurnalista Mark Hughes, čelí aj celkom odlišnej situácii ako jeho slávny predchodca.

Hughes bol známym advokátom čoskoro už bývalého šéfa Mattiu Binotta a častokrát pripomínal, v čom tkvejú skutočné problémy talianskeho tímu. Zopakoval to v podstate aj v podcaste Motor Sport Magazine, nahranom ešte pred potvrdením Binottovho odchodu, v ktorom pochválil švajčiarskeho rodáka za zmenu myslenia v technickom oddelení Ferrari.

Vyriešiť problémy v ostatných kútoch továrne v Maranelle sa však už švajčiarskemu rodákovi nepodarilo a nenadviazal na úspechy svojich predchodcov Jeana Todta a Rossa Brawna, ktorí na rozdiel od Binotta neboli dlhoročnými zamestnancami Ferrari.

„Podľa mňa časť problému tkvie v tom, že Binotto je produktom Ferrari. Bol v tíme odkedy úspešne promoval na univerzite. Túto prácu však nemôžete robiť ako zamestnanec, musíte byť šéf,“ prehlásil Hughes.

„Presne takí Ross Brawn a Jean Todt boli. Vytvorili okolo seba silové pole – oni dvaja a ešte Michael Schumacher – a vedeli, že vo svojej práci sú najlepší. Skrátka povedali: ‚Nechajte nás na pokoji. Povedzte nám, aký máme rozpočet a dajte nám pokoj.‘“

„Keby sa niekto pokúšal preniknúť medzi nich, ostatní skrátka vytvorili neprechodné šíky a nedali im šancu medzi nich preniknúť. Akonáhle sa toto rozpadlo, začalo sa aj Ferrari rozpadávať.“

„Myslím si teda, že Vasseur bude len ďalším zamestnancom. Nie je to ani tak o tom, kto ten človek je, ale skôr ako je splnomocnený. Nemyslím si, že ľudia stojaci nad šéfom tímu Ferrari si niečo také uvedomujú, pretože keby to akceptovali, tak by zároveň priznali, že je to ich chyba,“ dodal Hughes.

Britský žurnalista pritom dodal, že by sa príliš nezmenilo, ani keby na Vasseurovo miesto nastúpil ktokoľvek ďalší. Vraj ani Christian Horner by si s tým neporadil. „Musel by byť splnomocnený ako Jean a Ross. Ak tam príde len ako ďalší zamestnanec, tak sa tým nezmení absolútne nič,“ dodal Hughes.