logo F1online.sk

Marko o výmene šéfa vo Ferrari: Dobré pre nás

Helmut Marko a Mattia Binotto
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2022

Ferrari po štyroch rokoch vymenilo šéfa. S Frédéricom Vasseurom začnú v Maranelle tak nejak opäť od znovu. Takáto zmena je rozhodne významná a na Scuderiu bude mať dopad. Ako povedal aj komentátor Martin Brundle, hlavní konkurenti si po tomto môžu mädliť ruky, keďže takáto zmena Ferrari ovplyvní. Ozval sa aj poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý vraj tomuto kroku celkom nerozumie.

Napriek veľkému pokroku v porovnaní s rokmi 2020 a 2021 skončila sezóna 2022 pre fanúšikov Scuderie sklamaním. Na víťazstvá síce čakali v Taliansku dva roky, ale to zjavne nestačilo, aby sa Mattia Binotto dočkal ďalšej podpory. Pod tlakom tak nakoniec odstúpil.

Nahradí ho Frédéric Vasseur a ten bude už šiestym bossom, ktorého si zo svojich funkcií budú pamätať takí Christian Horner či Helmut Marko. Tí sedia vo svojich kanceláriách už takmer dve dekády.

„Z pohľadu Ferrari tejto zmene príliš nerozumiem,“ priznal Marko v rozhovore pre Auto Motor und Sport. „Binotta považujem za excelentného technika a politika.“

„Bol skrátka preťažený, pritom by úplne stačilo, keby mal po svojom boku športového riaditeľa, ktorý by ho podporil na trati a aj strategicky. S novým človekom, ktorý bude mať veľa inej práce, to považujem za oslabenie Ferrari,“ dodal rakúsky veterán sveta motoršportu.

Ten súhlasí so slovami mnohých pred ním, podľa ktorých spočíva vo Formule 1 sila v kontinuite, veď Mercedes a Red Bull sú toho najlepšími dôkazmi. „Určite,“ odpovedal Marko na otázku, či z tejto novej situácie budú najviac ťažiť hlavní konkurenti Ferrari. „Vďaka stabilite a kontinuite,“ doplnil.

Na otázku, kto bude v budúcom roku pre Red Bull väčšou hrozbou, odpovedal Helmut bez zaváhania: „Určite Mercedes. Ako som už povedal, majú stabilnejší tím a majú Hamiltona, hoci im to v tomto roku príliš nevyšlo,“ povedal Marko.