logo F1online.sk

Wolff o víťazovi Russellovi: Určovali sme mu prísne ciele

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 12. 2022

Jazdecká akadémia Mercedesu — čo do počtu odchovaných jazdcov, ktorí sa uplatnili v F1 — nie je taká úspešná ako tá konkurenčná od Red Bullu, no na nedostatok kvality sa nemôže sťažovať. Jej produktom je totiž ďalšie veľké meno budúcnosti. George Russell sa tento rok zaradil medzi nesmrteľných jazdcov F1, ktorí vyhrali aspoň jedny preteky. Toto Wolff si pri tejto príležitosti spomenul aj na to, ako mladý Brit vstupoval do programu strieborných šípov.

George Russell sa Mercedesu upísal ešte v roku 2017 a “v striebornom” vyhral oba juniorské šampionáty GP3 a F2. Toto Wolff však pre talentovaného mladíka nemal miesto, a tak ho poslal do Williamsu, kde tri roky zbieral skúsenosti.

Tri roky jazdil zväčša na chvoste štartového poľa a Landovi Norrisovi či Alexovi Albonovi azda aj závidel autá, v ktorých jazdili. Bola to preňho dôležitá jazdecká škola, ale aj škola trpezlivosti a pokory.

George Russell sa však konečne dočkal. Po sklamaní v Bahrajne 2020 prvýkrát zodvihol nad hlavu víťaznú trofej. Tieto momenty Tota Wolffa primäli zaspomínať si. “Ku koncu pretekov v Brazílii som premýšľal nad tým, keď ako šestnásťročný v obleku, kravate a so svojou prezentáciou v PowerPointe prišiel do našej továrne.” Táto príhoda je v padoku F1 veľmi známa.

Russell zaujal svojich nových šéfov aj tým, ako dôkladne sa pripravil na svoj pohovor. A s rovnakou dávkou pracovitosti pokračoval ďalej. “Je prvým jazdcom z našej novej jazdeckej akadémie, ktorý s Mercedesom vyhral preteky. Samozrejme, Lewis je tu odjakživa a z tých, čo absolvovali našu akadémiu, je najúspešnejší. Ale prešlo šesť rokov a, pozrite sa naňho, teraz je z neho víťaz veľkej ceny F1,” vrátil sa k Russellovi.

V Mercedese už od začiatku vedeli, že v Russellovi drieme obrovský potenciál. Preto naňho boli prísni. “Vždy sme mu určovali prísne ciele: Musíš vyhrať GP3, musíš vyhrať F2. On to zvládol vo svojich juniorských sezónach. A potom vo Williamse sa hádam dočkal najlepšej školy, akú mohol dostať.”

“Azda tam strávil o rok viac, než by mal, ale v každom prípade dnes je najdôležitejšie to, že je z neho víťaz veľkej ceny F1. A zaslúžený víťaz,” chváli svojho zverenca Wolff.

Súvisiace články