logo F1online.sk

Binotto: Najťažšie pre mňa bolo rozlúčiť sa s Vettelom, miloval som ho

Charles Leclerc, Sebastian Vettel a Mattia Binotto
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 12. 2022

Dvaja rozdielni muži s rovnakým snom, no ani jednému z nich sa nesplní. Sebastian Vettel aj Mattia Binotto túžili po zisku titulu s Ferrari. Obaja patrili vo svojej dobe k oporám nádejí talianskeho tímu pri dobývaní tohto cieľa. Ani jedného z nich však už v červenom neuvidíme. Aj keď to mnohých možno prekvapí, Binotto prechováva voči Sebastianovi silné puto.

Nejeden Vettelov fanúšik onedlho už bývalému šéfovi Ferrari vyčítal jeho politiku. Aj sám Mattia bol totiž Nemcovým fanúšikovským táborom obviňovaný z toho, že Sebastiana „potopil“ a vyniesol do nebies mladého Charlesa Leclerca.

Slová odchádzajúceho šéfa, ak sú pravdivé, však vypovedajú o niečom celkom inom. Bol to síce Binotto, ktorý ako boss Ferrari nepredĺžil Vettelovi kontrakt a miesto neho angažoval Carlosa Sainza, ale s odstupom času označil švajčiarsky rodák práve toto ako najťažšie rozhodnutie vo svojej kariére.

„V prvom rade, Sebastian je skvelý jazdec a nemyslím si, že to hovorím len ja. Dosiahol niečo fantastické, výnimočné a úžasné,“ povedal na margo svojho bývalého jazdca Mattia Binotto, ktorý bude už čoskoro taktiež bývalým zamestnancom Scuderie.

„Ako Ferrari sme mali šťastie, že bol súčasťou nášho tímu a bolo to šesť dôležitých rokov. Ako jazdec nám toho dal veľa, ale podľa mňa ešte viac ako človek a každý jeden fanúšik Ferrari Sebastiana stále miluje.“

„Ako sa častokrát hovorí, že každý fanúšik miluje Ferrari, tak podľa mňa všetci ľudia vo Ferrari stále milujú jeho. Tak to skrátka cítime. Boli to neuveriteľné roky a pre mňa bolo náročné na konci oznámiť, že s ním nepredĺžime zmluvu. To bola možno tá najťažšia úloha, akej som počas svojej kariéry čelil. Keď niekoho tak milujete a naozaj si užívate prácu s ním, tak je to zakaždým ťažký koniec,“ povedal Binotto.

Sám Vettel sa stal známy svojím výrokom, že počas svojho pôsobenia vo Ferrari „zlyhal“, pretože spolu s tímom nedosiahol až na tú najvyššiu métu. Binotto však podčiarkuje, že v tom nebol sám.

„Myslím, že do určitej miery má pravdu, pretože pri svojom príchode do Ferrari bol ambiciózny a jeho cieľom bolo s tímom získať titul. Spolu s ním to však bol aj náš sen a náš cieľ,“ hovorí švajčiarsky rodák.

„Bol to neúspech preňho, ale tiež pre nás všetkých ako pre tím. Boli sme blízko a mali sme niekoľko príležitostí, no nepodarilo sa nám to a keď sa vám nepodarí dosiahnuť na váš konečný cieľ, tak je to zlyhanie,“ dodal Binotto.