logo F1online.sk

Wolff vyzdvihuje Hamiltona: Tím vedie ako kedysi Schumacher

Lewis Hamilton s mechanikmi
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 12. 2022

Lewis Hamilton a Michael Schumacher sú historicky najúspešnejšími pretekármi Formuly 1 so siedmimi titulmi a obaja aj s väzbami na Mercedes. Niektorí fanúšikovia si aj tým pomáhajú, aby sa na Hamiltonove tituly mohli pozerať cez prsty; Brit vraj len pozbieral ovocie Schumacherovej práce pri budovaní stajne v rokoch 2010 až 2012. Každému však musí byť jasné, že získať osem konštruktérskych a sedem jazdeckých titulov len na základe vydarenej prípravy zo začiatku minulej dekády nie je možné. Niekto totiž musí prevziať opraty a ešte pridať. Podľa šéfa Mercedesu tým niekým je Lewis Hamilton, ktorý tímu ponúka rovnakú pridanú hodnotu ako kedysi Schumacher.

Legendárny „Schumi“ zotrval v nemeckom továrenskom celku len tri sezóny, no napriek tomu je jeho prínos pre Mercedes nespochybniteľný. Uvedomuje si to aj Toto Wolff, podľa ktorého mal Schumacher na tím pozitívny vplyv. Rakúšan je však presvedčený, že rovnako silnou osobnosťou ako Nemec v minulosti je dnes Lewis Hamilton. V podcaste Beyond The Grid dokonca na margo Brita poznamenal, že ho považuje za súčasť vedenia Mercedesu.

„Samozrejme, Lewis sa zapája do vývoja auta a je prítomný v továrni. Myslím si však, že počas súťažných víkendov sa stal takou vedúcou postavou, akou svojho času Michael, alebo ako Tom Brady [hráč amerického futbalu] vo futbalových tímoch. Stávate sa viac než len hráčom alebo pretekárom, ste emocionálnou súčasťou tímu,“ poznamenal Toto Wolff.

„Rozhodne nie je žiadny žoldnier, ako sme ich kedysi zvykli volať, a teda pretekár, ktorý len príde, dostane zaplatené a pri ďalšej príležitosti odíde. Je v tíme už desať rokov, je súčasťou tímu,“ zdôrazňuje.

Napriek tomu, že Hamiltonovi v minulosti väčšinou vyšlo, na čo siahol, uplynulá sezóna sa neniesla v jeho réžii. Vôbec po prvýkrát v kariére nedokázal v priebehu ročníka ani raz triumfovať a navyše prehral aj interný súboj so svojím tímovým kolegom Georgeom Russellom. Napriek tomu sa Brit z neúspechov neposkladal, za čo má Wolffov obdiv.

„Bolo to pre neho extrémne ťažké, pretože sme mu dali monopost, ktorý nebol schopný vyhrávať. Okrem toho mali jazdci auto, ktoré bolo nepredvídateľné, nestabilné, občas dobré, inokedy nie. Nebolo to auto, s ktorým by sa dalo pracovať a rozvíjať ho.“

„Je ale obdivuhodné, akou je osobnosťou, ako sa popasoval s výzvami počas sezóny. V určitom období tím kvôli nedostatočným výkonom klesal na duchu. Lewis pozdvihol ľudí a motivoval ich, a to sú skutočne manažérske a osobnostné črty, ktoré som u profesionálneho športovca ešte nevidel,“ dodal 50-ročný rodák z Viedne.