logo F1online.sk

Wolff o Abú Zabí 2021: Verstappen je šampión zaslúžene, už sa k tomu nevracajme

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2022

Dnes uplynul presne rok od kontroverznej VC Abú Zabí 2021, ktorá rozhodla bitku o titul medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom. Vtedy vo fanúšikoch vyvolala silné emócie, ktoré mnohých neopúšťajú ani po dvanástich mesiacoch. V Mercedese sú však s realitou zmierení. Toto Wolff dokonca vyzýva formulovú komunitu, aby sa prestala vracať k záveru sezóny 2021. Max Verstappen je totiž šampiónom zaslúžene.

Zástupcovia Mercedesu si po minuloročných pretekoch v Abú Zabí zamkli ústa na tri zámky. Až po niekoľkých dňoch (v duchu ráno je múdrejšie ako večer) Toto Wolff zorganizoval tlačovú konferenciu, jasne dokladujúc jeho hnev a hnev celého Mercedesu.

Hovorí sa však, že čas vylieči všetky rany. Toto Wolff to potvrdil v podcaste Beyond the Grid, v ktorom dostal otázku, či Lewisa Hamiltona v priebehu sezóny nejako ovplyvnili udalosti z Abú Zabí. “Nemyslím si, že ho to trápilo. On vie, ako sa má sústrediť na svoju prácu.”

“Abú Zabí 2021 nás bude mátať veľmi dlho, možno už naveky. Avšak, to sa stáva, keď si v tichosti sadnete a začnete premýšľať o rozhodnutiach z posledných minút, ktoré protirečili pravidlám. Ale počas súťažných víkendov už na to nemyslíte,” uviedol šéf Mercedesu.

Wolff prezradil, že sa zmieril s výsledkom šampionátu už veľmi skoro, keď padlo rozhodnutie neísť na Medzinárodný odvolací súd FIA. “Pohli sme sa ďalej, minimálne ja osobne, keď sme akceptovali výsledok. Nechceli sme ísť na súd. Aj keby sme mohli mať veľkú šancu uspieť, tak by verdikt nebolo možné vykonať. Nechceli sme vyhrať titul na súde.”

Najdôležitejšie je, že v sezóne 2021 podávali skvelé výkony aj Max Verstappen, aj Lewis Hamilton. Z tohto dôvodu si obaja zaslúžili vyhrať. “Max je zaslúžene šampiónom, rovnako Lewis. Vtedy išlo o to, aby vyhral najlepší, ale to sa neudialo.”

Wolff konštatuje, že všetkým by určite prospelo, keby sa už od toho odosobnili. Je lepšie začať sa pozerať do budúcnosti ako donekonečna sa zožierať starými krivdami, za ktoré navyše boli vyvodené dôsledky. FIA aktualizovala svoje pravidlá, priznala svoje previnenie a vyhodila pretekového riaditeľa Michaela Masiho.

“Je koniec, o titule je rozhodnuté. Nemali by sme sa k tomu donekonečna vracať,” vyzýva Wolff. “Max je dvojnásobným majstrom sveta, zaslúženým majstrom sveta. Urobili sa chyby, FIA to priznala a teraz ideme ďalej.”

“To neznamená, že už o tom nikdy nebudem premýšľať, pretože úprimnosť je dôležitá a stopky nikdy neklamú. Aj keď v ten deň možno trochu klamali,” vyhlásil 50-ročný Viedenčan, ktorý vraj po návrate do Abú Zabí necítil žiadne negatívne emócie v súvislosti s tým, čo sa udialo pred rokom. “Žiadne. Bol som v rovnakej hotelovej izbe, mal som rovnaký program, no nevenoval som tomu ani jednu myšlienku.”