logo F1online.sk

Verstappen by si chcel skúsiť MotoGP, no Red Bull mu to nechce dovoliť

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2022

Aj keď Max Verstappen má plný kalendár podujatí a akcií spojených s Formulou 1, veľmi rád si nájde čas na sledovanie pretekov MotoGP. V nedávnom rozhovore s Marcom Márquezom prezradil, že je vášnivým fanúšikom gladiátorov na dvoch kolesách. Dokonca by si chcel vyskúšať ich remeslo, keby mu to Red Bull nezakazoval.

Max Verstappen sa s Marcom Márquezom stretol nedávno v Motegi na ďakovných dňoch Hondy. Na otázky odpovedal sediac na Marquézovej motorke, ktorá ho uchvátila. Sociálne siete zaplavili aj fotografie Maxa Verstappena, ako si skúša Hondu RC213V, no to vraj bolo všetko, čo mu Red Bull povolí: sadni si, no nikam nechoď.

“Chcel by som si ju skúsiť,” priznal Max Verstappen v rozhovore s Marcom Márquezom. “Títo chlapci sú blázni, je neuveriteľné, akou rýchlosťou sa rútia na rovinkách, koľko koní majú ich motorky. Ale tím mi to nepovolí, mohol by som si zlomiť nohu.”

Mohol by svojim šéfom sľúbiť, že pôjde pomaly… “Ísť pomaly? Ja sa dobre poznám,” smeje sa. “Keby som si ju testoval, tak by som chcel aspoň trochu skúsiť zatlačiť. Problém je však v tom, že niečo sa môže pokaziť.”

Verstappen by mohol skončiť na zemi. “Presne, a na fotkách musíte vyzerať dobre! Ale je fascinujúce, akí sú silní. Musia zapájať celé telo, musia mať veľkú silu, pretože v podstate visia z motorky. Aj pri akcelerácii musíte mať veľkú silu.”

“Ale veľmi ma to baví. Naozaj milujem sledovanie pretekov v TV. A najradšej na tom mám fakt, koľko stajní môže vyhrať veľkú cenu. Je to skvelé,” skonštatoval dvojnásobný šampión.

Red Bull má dobrý dôvod nepustiť Maxa Verstappena na motorku MotoGP. Len si spomeňme na Michaela Schumachera a jeho návrat v roku 2010, ktorý komplikovalo zranenie krku. Sedemnásobný šampión vtedy spadol z motorky. O Robertovi Kubicovi a jeho nehode na rely azda ani nemusíme hovoriť.

Preto je prekvapením, že Lewis Hamilton dostal povolenie skúsiť si stroj Valentina Rossiho. V roku 2019 sa vraj dokonca “trochu roztočil”, čo potvrdil neskôr v rozhovore s médiami, no našťastie to nemalo žiadne následky.