logo F1online.skF1online.sk

Verstappen sa v úvode roka necítil komfortne: Musel som byť bezchybný

Max Verstappen
© Twitter/Max Verstappen
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2022

Max Verstappen sa v piatok oficiálne a definitívne stal dvojnásobným majstrom sveta, keď si na odovzdávaní cien v Bologni prevzal svoju trofej. Pri tejto príležitosti si zaspomínal na uplynulý ročník a prezradil, že spočiatku nemal taký pocit neohrozenosti, aký ho azda zaplavil po letnej prestávke.

Max Verstappen ako staronový majster sveta nesmel chýbať na tlačovej konferencii a odovzdávaní cien, kde formálne spečatil zisk titulu. A to i napriek tomu, že po prvých troch veľkých cenách ho už mnohí odpisovali. Pohľad na priebežné poradie šampionátu bol naozaj hrozivý, veď Verstappen strácal na prvého Leclerca neuveriteľných 46 bodov.

“Keď bojujete o majstrovský titul, tak musíte pozbierať čo najviac bodov prakticky na každých pretekoch,” rozhovoril sa Max Verstappen v piatok podvečer sumarizujúc svoje dojmy z ročníka 2022. “Preto vypadnutia na začiatku sezóny boli také tvrdé.”

Holanďan stále živil nádej, veď šampionát je vždy veľmi dlhý. A spravil maximum pre to, aby nádej premenil na reálnu šancu. “Vedel som, že od toho bodu si nesmiem dovoliť spraviť žiadnu chybu, keby sme z nejakého dôvodu museli odstúpiť z pretekov. Vždy sa teda snažíte jazdiť čo najčistejšie a každý jeden víkend byť čo najbližšie k dokonalosti. Požadoval som to od seba zakaždým, keď som naskočil do auta.”

Problémy s palivovým čerpadlom sa inžinierom nakoniec podarilo odstrániť a zvyšok sezóny bol z hľadiska spoľahlivosti fenomenálny. Verstappen neodstúpil ani jeden raz a k saudskoarabskému víťazstvu pridal ďalších štrnásť.

Max Verstappen následne porovnal svoje aktuálne pocity s tými minuloročnými. “Sú to úplne iné emócie, ale myslím si, že by aj mali byť. Celý váš život máte jeden konkrétny cieľ, ktorým je stať sa majstrom sveta Formuly 1. Keď získate prvý titul, je to veľmi emotívne.”

“Ale tento rok bol úplne iný. Boli sme konkurencieschopnejší a viac sme si to užili po výkonoch, ktoré predvádzal celý tím. Vyhrali sme v jazdcoch i konštruktéroch, ako tím sme získali veľa víťazstiev. Povedal by som teda, že tento bol lepší,” vyberá si svojho favorita. “Cítil som väčšie uspokojenie, ale ten prvý titul je vždy emotívnejší.”

Vlani to bol napínavý boj do úplne posledného kola, tentoraz pomerne pohodlné uzavretie šampionátu so značným predstihom. Ktorá cesta k majstrovskému titulu sa mu páčila viac? Komplikovaná a tŕnistá, alebo hladká s nádychom dominancie?

“Úplne sa líšili. Neviem si medzi nimi vybrať, pretože ten prvý titul bol emotívny, nechcel by som ho vymeniť za tohtoročný. Možno keby som mal aj tretí, tak by som si už vybrať vedel!” zasmial sa. “Tento rok sme si naozaj užili. Vlani som sa prvýkrát ocitol v súboji o víťazstvo v šampionáte, takže prvýkrát som zažil niečo také. Ale neviem si z nich vybrať.”

Súvisiace články

Diskusia