logo F1online.sk

Mercedes podľa Wolffa nemá o Binotta záujem: Vo Ferrari sa udržal dlhšie, než som si myslel

Toto Wolff a Mattia Binotto
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2022

Mattia Binotto bude už o niekoľko dní „voľným agentom“. Podľa medializovaných informácií ho čaká šesťmesačná výpovedná lehota a potom sa bude môcť slobodne upísať ktorémukoľvek z konkurentov. V Taliansku už píšu, že mu telefón neprestáva zvoniť. Toto Wolff z Mercedesu mu však podľa vlastných slov nevolá a ani volať nebude.

Ako šéf Ferrari zažijete vo Formule 1 jednu z tých najväčších výziev, aké tento šport prináša. Vášmu životopisu to určite prospeje, ale vašim priateľstvám nie. Okrem 28-ročného pôsobenia vo Ferrari má Mattia Binotto vo svojom „CV“ uvedené aj to, že v Maranelle šéfoval motorovému oddeleniu, potom bol technickým riaditeľom a nakoniec šéfom celej stajne.

Konkurenčné tímy preto určite budú mať o jeho služby záujem, hlavne tie továrenské, ktorým môže veľmi pomôcť s vývojom pohonnej jednotky. Mercedes však záujem nemá a dôvodom je minulosť ich vzájomných vzťahov.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že sme si prešli nejakými okamihmi, ale v tomto roku sa naše vzťahy konsolidovali a už to bolo oveľa lepšie,“ povedal v podcaste Beyond the Grid šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Vždy však bolo jasné, že je pod ohromným tlakom. Keď ste šéfom Ferrari, radšej si zaistite dobrý kontrakt pre prípad vášho odchodu. Teraz zrejme došlo k nevyhnutnému, popravde, udržal sa tam dlhšie, než som si myslel,“ dodal boss nemeckej stajne.

Neláka ho však predstava stretnúť sa s Binottom v jednom tíme? Podľa jeho vlastných slov nie. Vraj sú ich spoločné vzťahy natoľko pošramotené, že by to nerobilo dobrú krv. „Nie, myslím, že za posledné dva roky bolo medzi nami spálených až priveľa mostov, takže by niečo také nebolo možné. Pokiaľ ide o ostatné tímy, tak to ja neviem posúdiť. Je však jasné, že Mattia Formule 1 dobre rozumie a možno si nájde prácu v inom tíme,“ povedal Wolff.

Momentálne sa za hlavného favorita na nástupníctvo po Binottovi považuje súčasný šéf Sauberu Frédéric Vasseur. Na oficiálne potvrdenie však stále čakáme. Aj Wolff uznáva, že rola šéfa tímu Formuly 1, a obzvlášť Ferrari, nie je pre každého.

„Musíte rozumieť viac motoršportu, nielen Formule 1. V uzamknutej klietke v padoku sa na jednom mieste stretávate so športom, pravidlami, riadiacim orgánom, držiteľom komerčných práv a súpermi. Musíte byť preto politicky zdatný. Je to veľmi úzko špecializované prostredie. Čím viac toho o tomto športe viete, tým lepšie,“ povedal Wolff.