logo F1online.sk

Wolff: Vďaka týmto pravidlám už osem titulov v rade nikto nezopakuje

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2022

Roky absolútnej dominancie. Keď skončila éra Michaela Schumachera a Ferrari, len ťažko si niekto vedel predstaviť zopakovanie takejto nadvlády. Mercedesu sa to však medzi rokmi 2014 až 2021 s ôsmimi konštruktérskymi titulmi v rade podarilo. Šéf Mercedesu Toto Wolff si pritom myslí, že pri súčasných pravidlách niečo také už nebude možné zopakovať.

Ostatne, to nejeden tvrdil aj v roku 2005, keď skončila éra Michaela Schumachera a Ferrari. Viedenský rodák však znie presvedčivo a tvrdí, že za súčasných podmienok niečo také už nie je možné. Na jednej strane to môže fanúšikov tešiť, no na druhej si nikdy nemôžete byť ničím istí. Rozpočtový strop a obmedzovanie vývoja vo veternom tuneli pre najlepšie tímy však boli určite správnym krokom k tomu, aby sa Wolffove slová naplnili.

„Myslím si, že musíte skrátka hrať lepšiu hru než ostatní,“ prehlásil šéf Mercedesu. „Vieme, kto proti nám stojí a zajtra prídu ďalší, pozajtra opäť ďalší, pretože rozpočtový strop je jasne stanovený. Takýto by pritom tento šport mal byť, nie jeden, nie tri, ale možno päť tímov v boji o titul.“

„Životný priestor sa zmenil a ja si nemyslím, že niekto dokáže ostatným utiecť a získať osem titulov v rade. Za týmto účelom boli tie pravidlá navrhnuté,“ prehlásil Wolff.

Niečo také však zároveň sťažuje prácu tímom vzadu. Veď keď top tímy nemôžu investovať svoje bezodné imanie na vybudovanie náskoku, nebudú môcť utrácať ani tí za nimi a je teda ťažšie sa na čelo dotiahnuť. „Myslím si, že je to ťažšie, pretože naozaj nemôžete investovať viac, aby sa vami žiadaný výsledok dostavil rýchlejšie,“ súhlasí Wolff.

„Máme však zavedené aj pravidlá, ako obmedzenie aerodynamického testovania, ktoré umožňuje tým vzadu urobiť skutočne veľký skok v porovnaní s lídrami. Aj to je dôvod, prečo v budúcnosti uvidíme oveľa tesnejšie šampionáty. Veď keď ste na poslednom mieste, máte k dispozícii o 40 alebo 50 percent viac času,“ povedal šéf Mercedesu, ktorého tím bude môcť v budúcej sezóne vďaka celkovému tretiemu miestu taktiež vyťažiť z týchto pravidiel.

„Je to výhoda, ktorú musíme využiť. Podarí sa nám to? Ktovie?“ dodal Wolff.