logo F1online.sk

Verstappen by po kariére v F1 rád pokračoval v jazdení: Lákajú ho vytrvalostné preteky

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 12. 2022

Max Verstappen má aktuálne našliapnuté stať sa jedným z najúspešnejších pilotov vo Formule 1. Odhaľuje však, že jeho ambície sa neobmedzujú len na kráľovnú motoršportu. Už teraz, vo veku 25 rokov, otvorene hovorí o prípadnom konci kariéry aj čo bude ďalej.

So zmluvou platnou až do roku 2028 takéto otázky síce nie sú príliš aktuálne, ale Max ich od novinárov predsa len dostal. A nie raz. Na rozdiel od takého Lewisa Hamiltona ho veľmi lákajú aj ďalšie motoristické šampionáty, ktoré by po odchode z Formuly 1 rád skúsil.

„Nemyslím si, že budem vo Formule 1 tak dlho ako Fernando alebo Lewis. Hlavne preto, že to stojí veľa času mimo domova, ale tiež, že chcem skúsiť aj iné disciplíny,“ povedal Verstappen, ktorého cituje Motorsport.com.

„Formula 1 je zábava a užívam si veľký úspech, ale chcem skúsiť aj iné veci. Viem, že môj kontrakt vyprší až v roku 2028 a v tom čase budem mať 31 rokov. Zrejme potom ešte budem pár rokov konkurencieschopný, ale chcem tie roky využiť aj na vyskúšanie iných vecí a trochu viac sa pobaviť s menej náročným harmonogramom a menším tlakom,“ hovorí Max.

Na otázku, aké motoristické série ho lákajú, odpovedal, že „hlavne vytrvalostné“, pričom na virtuálnej úrovni v tejto disciplíne aktívne preteká. Odporúčania vyskúšať si to aj v reálnom svete, nie len tom virtuálnom, dostal aj od dvojnásobného víťaza 24 hodín Le Mans Fernanda Alonsa, ktorý myslí vo veľkom a rovno sa pohrával s myšlienkou, že by s Verstappenom mohli byť tímovými kolegami.

„Fernando s pretekaním nikdy nesekne,“ smeje sa Max. „V tomto smere je asi trochu iný než ja, no keď sa on do niečoho pustí, chce bojovať o víťazstvo, a toto už máme spoločné.“

„Vo vytrvalostných pretekoch sa však momentálne odohráva veľa zmien, takže sa nechcem do žiadneho projektu hnať. Myslím, že bude lepšie si počkať a uvidíme, ako to bude pokračovať. Potom sa rozhodnem,“ dodal Verstappen.