logo F1online.sk

Ťažká pohoda: Hamilton si ani neuvedomil, že už vyhral

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 8. 2020

Kým pilot nesediaci v Mercedese by v prípade, že by sa v závere pretekov ocitol na čele, netrpezlivo odrátaval kolá do konca, Lewis Hamilton bol v takej pohode, že si po prejazde cieľovou rovinkou po poslednom kole ani neuvedomil, že práve vyhral Veľkú cenu Španielska.

Jednoznačne tým potvrdil svoju dominanciu. V šampionáte má pred Maxom Verstappenom 37-bodový náskok a Valtteri Bottas stráca ešte o ďalších šesť bodov viac. Aby toho nebolo málo, v pretekoch, v ktorých bol podľa sobotňajších vyjadrení Tota Wolffa favoritom Max Verstappen, mal pred Holanďanom nakoniec 24 sekúnd k dobru.

V popretekovej vysielačke priznal, že si ani neuvedomil, že to už bolo posledné kolo. “Bol som akoby v inej dimenzii. Bol som pripravený pokračovať. Z nejakého dôvodu, a teraz neviem vypichnúť, že prečo, ale mal som pred sebou úplne jasno. Takú jasnosť, akú som mal dnes počas jazdenia, som už určite predtým zažil, ale nie vždy. Ani neviem, ako sa dostať do takého stavu. Ťažko povedať, čo vám pomôže dostať sa do tej dimenzie.”

Brit sa následne vrátil na Zem a zhodnotil dnešné preteky aj z bežného svetského pohľadu: “V aute som sa cítil fantasticky. Fyzicky to bolo náročné, ale keď prišlo na to nerobiť chyby, jedno kolo za druhým podávať dobrý výkon, bol som v perfektnom stave. Je to stav, o ktorom som sníval, že sa v ňom ocitnem.”

Obrovský náskok prekvapil vraj aj Hamiltona. “Nikdy by som nečakal, že budem mať 24-sekundový náskok. Určite to nie je to, nad čím sme premýšľali, keď sme sa chystali na tento víkend.”

“Pripisujem to ale tomu, že dokonca aj keď som sa dostal do premávky, tak som získaval čas a nestrácal ho, čo sa nedeje prakticky nikdy. Obyčajne v premávke stratíme čas, a to sa dnes nestalo.” Hamilton sa napredbiehal dosýta, aj keď len jazdcov o kolo; všetkým s výnimkou Verstappena a Bottasa nadelil aspoň jedno.