logo F1online.sk

Návrat do Formuly 1 neslobodno podceniť, hovorí Alonso

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2022

Fernando Alonso je aj po štyridsiatke stále v dobrej forme. Objavilo sa veľa otáznikov týkajúcich sa jeho veku, pripravenosti alebo či postupom času nestratí rýchlosť. Zatiaľ sme nič také nespozorovali a „El Nano“ má vo vrecku viacročnú zmluvu s Aston Martinom. Pripomína však, že návrat do Formuly 1 nebol jednoduchý.

Keď sa Fernando na konci sezóny 2018 lúčil, dal jasne najavo, že to nemusí byť definitívny koniec. Zmenu technických pravidiel, ktoré mali byť pôvodne zavedené od roku 2021, vnímal ako možnú príležitosť na návrat. Medzitým sa dva roky oddával najrôznejším výzvam, dokonca vyskúšal aj legendárnu dakarskú rely, ktorá má s Formulou 1 a okruhovými pretekmi len pramálo spoločného.

Po dvojročnej pauze však bol späť. Nové pravidlá boli o rok odložené, takže v sezóne 2021 naskočil do monopostu Alpinu, ktorý mu predsa len mohol byť aspoň trochu povedomý. Alonso však so svojimi výkonmi v minulej sezóne nebol spokojný.

„Pri návrate do športu nemáte nikdy garantované, že to bude okej, budete konkurencieschopní a budete si užívať Formulu 1,“ povedal médiám dvojnásobný majster sveta.

„Samozrejme, že pred dvoma rokmi na posezónnych testoch v Abú Zabí som mal určité obavy. Minulý rok som možno taktiež nebol stopercentne spokojný s mojím výkonom aj priebehom sezóny.“

„V tomto roku som však už bol oveľa spokojnejší s autom aj samotnou výkonnosťou. Cítim sa omnoho lepšie pripravený na ďalší výzvu,“ hovorí vlastne už pilot Aston Martinu.

„Nemôžete teda podceniť návrat do športu. Potrebujete pár pretekov, možno aj jednu celú sezónu, aby ste sa cítili opäť stopercentne. Presne to sa mi aj stalo, ale teraz sa cítim byť na veľmi dobrej úrovni,“ dodal Alonso.