logo F1online.sk

Budúcoročný motor Ferrari bude bomba, prehlásil Steiner

Günther Steiner a Mattia Binotto
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2022

Tím Ferrari si v súčasnosti prechádza najvýznamnejšími zmenami za posledné roky. V Maranelle sa na nový rok vymení šéf, no továreň pokračuje v práci na plné obrátky. Šéf Haasu Günther Steiner takisto vlieva nádej do žíl tifosi, keď povedal, že budúcoročný motor Ferrari bude „bomba“. Snáď nie doslova.

Ferrari malo v tomto roku problémy so spoľahlivosťou. Bolo jasné, že pred zmrazením vývoja motorov budú všetci dodávatelia tlačiť na výkonnosť a obetujú spoľahlivosť, na ktorej môžu aj naďalej pracovať.

Urobilo to aj Ferrari, ktoré na začiatku roka vyzeralo byť v skvelej forme a platilo to aj o motore, no ten sa nakoniec ukázal ako veľmi problematický. Piloti továrenského tímu i zákazníci doplácali na spoľahlivosť pohonnej jednotky stajne z Maranella, ktorá však má podľa bossa Haasu urobiť v budúcom roku opäť krok dopredu.

„Vo štvrtok som sa stretol s Mattiom Binottom a ten mi povedal, že budúcoročný motor bude bomba,“ prehlásil Steiner na slávnostnom a tradičnom udeľovaní Cien Lorenza Bandiniho vo Faenze.

„V regióne Emilia-Romagna má Ferrari veľkú podporu. Ak bude motor konkurencieschopný, pomôže to aj nám,“ dodal Steiner.

Ferrari nakoniec po početných problémoch muselo pristúpiť k zníženiu výkonu pohonnej jednotky, aby tak predĺžili jej životnosť. Z Talianska však už zazneli veľmi optimistické hlasy, že problém je vyriešený.

Steiner tak má dôvody na optimizmus a Ferrari v tom zohráva nemalú úlohu, keďže Haas má teraz v Maranelle vlastnú budovu a technické centrum pod vedením kedysi jedného z najdôležitejších ľudí Ferrari Simoneho Restu.

„Uvidíte, že naše budúcoročné auto bude ďalším krokom vpred. Dúfame, že porazíme AlphaTauri,“ hovorí Steiner.

„Máme za sebou dva ťažké roky kvôli globálnej pandémii. Práve skončená sezóna pre nás však dopadla dobre, ale mohla dopadnúť aj lepšie. Považujeme to za rok rastu: Magnussen nás dostal na pole position, čo sme určite neplánovali. V roku 2023 chceme naďalej rásť. Cieľom je urobiť ďalší krok v celkovom hodnotení, zakaždým bojovať o body a potom sa jedného dňa dostať aj na pódium,“ prehlásil Steiner.