logo F1online.sk

Leclerc: Sainza som porazil vďaka zlepšenej životospráve

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 12. 2022

Zatiaľ čo v minulej sezóne mal z jazdcov Ferrari navrch Carlos Sainz, v tomto ročníku nazbieral viac bodov Charles Leclerc. Monačan bol lepší tak v kvalifikáciách, ako aj v pretekoch. Španiel ovládol len jedny preteky, zatiaľ čo francúzsky hovoriaci pretekár triumfoval až trikrát. Úradujúci vicemajster sveta tvrdí, že za tohtoročné zlepšenie vďačí prekvapivo najmä zlepšenej životospráve.

V minulom roku delilo jazdcov Ferrari v konečnom zúčtovaní len 5,5 bodu. Sainz ich nazbieral 164, Leclerc 159,5. V tomto ročníku sa karta obrátila. Monačan sa teší z druhého miesta v šampionáte so ziskom 308 bodov, Španiel si ich na konto pripísal len 246. Zdá sa, že zmeny v životospráve pretekárovi s číslom šestnásť skutočne prospeli.

„Zmenil som pár vecí. Spôsob, akým pracujem a taktiež som viac disciplinovaný, keď som doma. V minulom roku som mal trochu voľnejší režim,“ priznal Charles Leclerc pre nemecký Auto Motor und Sport. „Ak mám byť úprimný, tak v roku 2021 som bol od polovice sezóny až do jej konca veľmi unavený. Malo to na mňa vplyv a tiež to ovplyvnilo moje výkony.“

„Je tiež možné, že mi toto auto viac vyhovuje. Mali sme skvelé predsezónne testy, vyskúšali sme tam veľa vecí. Sústredili sme sa najmä na to, aby som si zvykol na auto. Vďaka tomu som vstúpil do sezóny vo veľkom štýle. Mohol som sa sústrediť na detaily,“ poznamenal víťaz piatich veľkých cien.

Leclerc si síce v úvodnej časti ročníka pripísal na konto hneď dve víťazstvá, no vo zvyšnej časti sezóny zvíťazil už len raz. Keďže jedenkrát vyhral aj Sainz, Ferrari dovedna triumfovalo štyrikrát. Naproti tomu víťaz Pohára konštruktérov, Red Bull, sa z prvenstva tešil až sedemnásťkrát.

„Na rovinkách sú [Red Bull] naozaj silní,“ pripustil Leclerc. „Na začiatku sezóny sme toto manko dokázali zmazať, pretože sme boli rýchlejší v zákrutách. Následne sa však zlepšili v zákrutách a jednoducho boli celkovo rýchlejší ako my.“

„Preto si nemyslím, že naším najväčším problémom bolo opotrebovanie pneumatík. Musíme popracovať na zlepšení nášho nedeľňajšieho tempa. Keď sa spätne pozriem na celú sezónu, tak si myslím, že sme mali výkonnosť na to, aby sme bojovali o titul, no nepodarilo sa nám ho získať,“ doplnil Leclerc.