logo F1online.sk

Na Bottasa to opäť doľahlo: Šampionát sa mi stráca v diaľke

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 8. 2020

Valtterimu Bottasovi sa sen, že konečne získa majstrovský titul, rozplýva pred očami. V Barcelone nestačil nielen na najväčšieho adepta na tohtoročný titul Lewisa Hamiltona, ale i na pilota Red Bullu Maxa Verstappena. Bottas sa vracia do reality.

Ročník 2020 má do svojho konca ďaleko, čaká nás zrejme ešte aj viac ako desať veľkých cien, no už teraz je priepasť medzi Valtterim Bottasom a Lewisom Hamiltonom obrovská. Pre Fína bude veľmi ťažké zmazať 43-bodovú stratu, hlavne, ak bude Hamilton podávať rovnako vyrovnané výkony ako doteraz.

“Nemám teraz ani poňatia, aký je medzi nami v skutočnosti rozdiel, ale je príliš veľký,” uvedomuje si Valtteri Bottas aj bez toho, aby to musel počítať. “A už vidím, ako sa mi šampionát stráca v diaľke. Doprajem si pár dní na to, aby som sa na všetko pozrel a tiež na to, čo sa pokazilo. A zas sa pohnem ďalej.”

“Teraz som veľmi sklamaný, ale áno, viem, že sa z toho dostanem. Bezpochyby budem v Spa — ako vždy — pri plnej psychickej sile. Dám do toho všetko. Teraz by som ale najradšej bol niekde inde,” priznal na tlačovke.

Čomu pripisuje španielsky nezdar? “Podľa predbežnej analýzy to bol iba zlý štart. Myslím, že ten prvotný odpich nebol dostatočný. A aj môj reakčný čas mohol byť o trochu lepší. Proste to nebol perfektný štart, keď som ho potreboval,” pokračoval Bottas, ktorý si už v sobotu uvedomoval, že najväčšiu šancu bude mať na štarte. “Ak sa na tejto trati chlapci za vami dostanú do vášho zákrytu, vy v žiadnom nie ste a nemáte lepší štart, tak za to zaplatíte.”

Na rodákovi z Nastoly cítiť sklamanie a pohľad zvonku naznačuje, že tento ročník už môže Bottas 3.0 zabaliť a začať pripravovať svoju štvrtú verziu. Pred sezónou avizoval, že sa v mnohých oblastiach zlepšil, tak čo mu ešte chýba?

“To teraz neviem povedať. V prvých pretekoch som mal dobrý štart a aj celú sezónu mám rýchlosť, v každých jedných pretekoch. Kvalifikácia bola s Lewisom vždy veľmi tesná. Niekedy on porazil mňa, niekedy som ja porazil jeho. Rozhodujú drobné rozdiely,” zamýšľa sa nad príčinami svojej straty Bottas. “Zatiaľ ten dôvod nepoznám. V Silverstone som mal dva nanič preteky a aj smolu. Ťažko povedať. Možno postupom času budem vedieť, ale teraz na to nemám odpoveď.”

“Až na tie prvé preteky to bolo dosť zlé. Okrem prvého víkendu som nemal ani jeden, kedy by všetko prebehlo hladko, bez žiadneho problému. Zatiaľ je to dosť zlá sezóna. Je to sklamanie,” dodáva. “Je super, že máme prestávku. Ešte stále máme pred sebou veľa pretekov, možno až okolo desiatich. Dúfam v to. Zatiaľ — ďaleko od ideálu.”

Súvisiace články