logo F1online.sk

Verstappen: Najlepšie som si počínal v Belgicku, najhoršie v Brazílii a Austrálii

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 12. 2022

Max Verstappen zažil sezónu ako z ríše snov. Jazdil o triedu lepšie ako jeho tímový kolega, robil len minimum chýb a čo je najpodstatnejšie, disponoval dominantným a relatívne spoľahlivým monopostom. Napriek tomu, že Holanďan šampionát absolútne ovládol, ťahal aj on v niekoľkých pretekoch za kratší koniec. Na strane druhej, niektoré veľké ceny ovládol takým suverénnym spôsobom, že by v nich dokázal zvíťaziť snáď aj s troma kolesami.

Podľa vlastných slov sa Verstappenovi, ktorý v tejto sezóne triumfoval dovedna až v pätnástich veľkých cenách, najväčšmi darilo v Belgicku, kde štartoval až zo štrnásteho miesta, no napriek tomu dokázal preteky vyhrať.

„Povedal by som, že moje najlepšie preteky boli v Spa,“ uviedol 25-ročný Holanďan pre racingnews365.com. „Auto bolo veľmi dobré, ale tiež si myslím, že všetko klaplo. Niekedy proste máte víkendy, keď je všetko úžasné. Myslím si, že keby sme v týchto pretekoch štartovali aj z posledného miesta, tak by sme ich aj tak vyhrali. Takí sme boli konkurencieschopní.“

Za svoje naopak najhoršie tohtoročné vystúpenie označil dvojnásobný majster sveta preteky v Brazílii, v ktorých skončil šiesty a preteky v Austrálii, ktoré nedokončil.  

„Pokiaľ ide o celkový výkon, tak dosť zlí sme boli v Brazílii a Melbourne,“ poznamenal Verstappen. „Naše tempo tu bolo vo všeobecnosti hrozné. Mali sme veľa problémov v kvalifikácii a taktiež v pretekoch, kde sme bojovali so správnym vyvážením auta a ničili sme si pneumatiky. V oboch prípadoch to bolo pomerne rovnako zlé.“

V prvej polovici sezóny bol Verstappenovým najväčším vyzývateľom na titul Charles Leclerc a Ferrari. Postupom času však Monačan a Scuderia začali zaostávať. Podľa Holanďana sa o majstrovi sveta prakticky rozhodlo už vo Francúzsku, kde zvíťazil, zatiaľ čo Leclerc vypadol.  

„Osobne si myslím, že sa tak stalo už vo Francúzsku,“ vyslovil sa víťaz 35 veľkých cien. „Pretože keď už tak výrazne bodovo zaostávate, je [pre súperov] veľmi ťažké späť sa na vás dotiahnuť.“

Mattia Binotto síce po pretekoch skonštatoval, že nevidí dôvod, prečo by Ferrari nemohlo vyhrať vo všetkých zostávajúcich veľkých cenách, no podľa Verstappena si v tíme z Maranella stanovili až príliš nerealistický cieľ.

„Aj keby som získaval len druhé a tretie miesta, je naozaj ťažké vyhrať každé preteky. Vo Ferrari si povedali po VC Francúzska: ´Nechápeme, prečo by sme nemohli vyhrať desať pretekov za sebou´, no pravdou je, že je to veľmi ťažké. Aj keď máte najrýchlejšie auto, je veľmi náročné neurobiť žiadnu chybu,“ dodal Verstappen.