logo F1online.sk

Podľa Brundla Ferrari potrebuje ľudí, ktorí nebudú vystavení vplyvu talianskej tlače

Ferrari, ilustračné
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2022

Čakanie na Ferrari. Hrdý taliansky tím si túto zimu prechádza ďalším zemetrasením. Po štvorročnom pôsobení v stoličke šéfa stajne a 27-ročnom pôsobení ako zamestnanec Scuderie sa Mattia Binotto zbalí a opustí Maranello. Švajčiarsky rodák odstupuje z vlastnej vôle a zanecháva tím, ktorému zasvätil svoj život pred neistou budúcnosťou.

Bez dôvery nadriadených to ďalej nejde. Binotto už mal podľa všetkého plné zuby Johna Elkanna a Benedetta Vignu, ktorí mu počas jeho štvorročnej anabázy v najväčšej kancelárii Gestione Sportiva príliš nepomohli. Nechali ho vystaveného stopercentnému tlaku talianskych fanúšikov a talianskej tlače a neozývali sa ani v čase, keď mohli Ferrari politicky pomôcť – napríklad pri rozpočtovej kauze Red Bullu či zmene technických pravidiel.

Ferrari by malo nového šéfa spoznať na nový rok. Dovtedy bude posledný mesiac vo Ferrari pôsobiť Binotto. Panuje pritom presvedčenie, že úsilie stajne bude týmito zmenami v roku 2023 značne zasiahnuté. Stratou Binotta prídu o fakticky najdôležitejšieho muža svojho technického tímu a na obzore nie je nik, kto by jeho znalosti a skúsenosti dokázal nahradiť.

„Keď pracujete pre Ferrari, tak pracujete aj pre krajinu, nie len pre samotný tím,“ povedal bývalý pilot a dnes úspešný komentátor Martin Brundle.

„Stratili svojho najvyššieho technického riaditeľa a šéfa tímu, takže pokým nemajú niekoho veľmi, veľmi dobrého, kto ho dokáže okamžite nahradiť, tak to na mňa pôsobí trochu zvláštne. Taká je však ich prirodzená povaha,“ dodal Brundle.

Ten žartoval, že by do Maranella mohol poslať životopis, ale tiež ponúkol svoju predstavu o novom šéfovi Ferrari. Inšpiráciu hľadá v minulosti, keď v tíme pôsobili netalianski a hlavne taliansky nehovoriaci muži. Niečo také by vraj mali urobiť aj teraz.

„Musíte hovoriť po taliansky,“ povedal Brundle. „Podľa mňa je problém v tom, že keď sa pozriete do minulosti, tak kedy boli naposledy úspešní? Mali Francúza Jeana Todta, Brita Rossa Brawna, Juhoafričana Roryho Byrna a podobne.“

„Niečo také možno opäť potrebujú: ľudí, ktorí nebudú celkom vystavení každodennému pôsobeniu talianskych médií,“ dodal Brundle.