logo F1online.sk

Domenicali dúfa, že Ferrari bude napredovať aj po Binottovom odchode

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 12. 2022

Aj keď sa Ferrari v tejto sezóne nepodarilo naplniť majstrovské ambície, oproti minulým ročníkom zaznamenalo značný výkonnostný progres. Ani to však nestačilo na zotrvanie Mattiu Binotta na čele tímu, ktorý sa zo svojej funkcie rozhodol rezignovať. Šéf Formuly 1 a bývalý „hlavný muž“ Scuderie, Stefano Domenicali, dúfa, že tieto personálne zmeny nezabrzdia legendárnu stajňu v ceste za vytúženým titulom, na ktorý čaká už od roku 2008. Tiež si uvedomuje, že konkurencieschopné Ferrari je dobré aj pre súťaž ako takú.

Ferrari sa na začiatku sezóny javilo byť vôbec najrýchlejším celkom štartového poľa. Onedlho však začal vystrkovať rožky Red Bull a postupne prevzal opraty nad šampionátom. Taliani sa tempu tímu z Milton Keynes dokázali vyrovnať len v prvej polovici ročníka, následne „odpadli“ a začal ich porážať aj Mercedes. V konečnom zúčtovaní si ale v Pohári konštruktérov udržali druhú priečku, so štyrmi víťazstvami na konte.

Stefano Domenicali chápe, že vo Ferrari sa s druhým miestom nikdy neuspokoja. Zároveň však súcití aj s Binottom, ktorému drží palce, aby zostal sústredený a nenechal sa rozhodiť.

„Samozrejme, vo Ferrari sa s druhým miestom neuspokoja,“ poznamenal Stefano Domenicali pre Sky. „Bol som v rovnakej pozícii pred mnohými rokmi a chcem mu zaželať, aby zostal sústredený a veril si. Nechcem sa miešať do záležitostí tímu, ale určite mu chcem smerom do budúcnosti zaželať len to najlepšie.“

Domenicali sa stal šéfom Scuderie v sezóne 2008 a svoju kanceláriu v Maranelle musel vypratať v roku 2014. A hoci odvtedy si na stôl v nej ukladali rodinné fotografie viacerí ďalší muži, žiaden si naň nemohol vystaviť majstrovskú trofej. Nepodarí sa to už ani Binottovi.

Pre Formulu 1 je však dôležité, aby Scuderia o ňu naďalej bojovala. „Dúfam, že Ferrari nájde riešenie, ako zostať na správnej ceste, pretože sa im podarilo výrazne sa zotaviť z toho, kde boli pred dvoma rokmi. Potrebujeme, aby bolo Ferrari konkurencieschopné, aby malo dobrý a silný tím so silnými jazdcami a bolo schopné bojovať proti ostatným. Som si istý, že v roku 2023 bude viac tímov bojovať o popredné pozície – to je mojím snom.“

Ferrari musí zabojovať s Mercedesom a Red Bullom. „To je mojím snom. A nie je to len sen, podľa mňa je to o niečo viac. Myslím si, že sa to stane. Som si istý, že viac tímov bude bojovať o prvé priečky a aj ďalšie pozície. Cieľom je dopracovať sa k posledným pretekom bojujúc na športovom poli. Máme všetky prerekvizity. Istotne už všetci čakajú na prvé preteky v Bahrajne,“ doplnil Domenicali.