logo F1online.sk

Len dvaja jazdci sa môžu porovnávať s Verstappenom, myslí si Marko

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 12. 2022

V dnešnej Formule 1 máme niekoľko veľkých talentov, no podľa športového poradcu Red Bullu Helmuta Marka len jeden sa radí do kategórie extra triedy. Je ním Max Verstappen, s ktorým sa vraj nemôže porovnávať hocikto. Najbližšie sú mu Charles Leclerc a Lewis Hamilton, no aj to len “na polceste”.

Max Verstappen v posledných dvoch rokoch doslova kraľuje. Popri tom, ako sa stal dvojnásobným majstrom sveta, sa postaral aj o jednu neuveriteľnú štatistiku: Zatiaľ čo Scuderia Ferrari získala 23 pretekových víťazstiev za posledných desať rokov, Holanďanovi na to stačili necelé dva. V sezónach 2021 a 2022 vyhral 25-krát.

To však nie je primárne vizitkou jazdcov Ferrari, ale samotnej stajne. Veď podľa Helmuta Marka platí, že Charles Leclerc je jedným z dvoch jazdcov v padoku, ktorí sú približne na Verstappenovej úrovni. Tým druhým je Lewis Hamilton. Marko však dáva jasne najavo, kto z týchto troch je najlepší, keď poznamenáva, ze Leclerc s Hamiltonom sa “ako-tak” môžu porovnávať s Maxom Verstappenom.

“V kvalifikácii je veľmi silný, ale zároveň je náchylný robiť chyby,” vysvetlil svoje hodnotenie pre Charlesa Leclerca Helmut Marko narážajúc napríklad na preteky v Imole či vo Francúzsku. Bývalý pretekár si myslí, že “silnejším protivníkom” pre Maxa Verstappena bude o rok Lewis Hamilton.

“Hamilton má jasnú výhodu z pohľadu skúseností,” uznáva športový poradca červených býkov. “Neskutočne sa dokáže namotivovať a som presvedčený, že Mercedes v budúcej sezóne postaví lepšie auto.”

Max Verstappen však ešte nedosiahol svoj vrchol a na rozdiel od Hamiltona bude ešte výrazne silnieť, najmä s pribúdajúcimi skúsenosťami a pokojom, ktorý mu dožičil zisk dvoch majstrovských titulov.

“Jazdí s väčšou sebadôverou ako kedykoľvek predtým,” pustil sa do chválospevov na adresu Maxa Verstappena. “Má skvelý prehľad a zároveň sa z neho stáva akýsi zaklínač pneumatík. Napríklad dokáže jazdiť dlhšie s mäkkou zmesou ako jeho rivali s tvrdými gumami.”

Verstappen nemá limity, pokračuje Marko. “Keď si sadne do auta, okamžite je veľmi sebavedomý, už od prvého tréningu a od prvého kola. Môžete to vidieť, keď je vonku mokro. Vtedy je v úvodných kolách o dve sekundy rýchlejší ako zvyšok poľa, keďže ostatní si ešte len zvykajú na podmienky.”

Podobným umením sa môže popýšiť aj Fernando Alonso. Mohli sme to vidieť napríklad vlani v Zandvoorte, kde sa jazdilo po dlhom čase prvýkrát. Trať bola pre dnešnú generáciu nová, a tak sa ukázalo, kto sa vie najrýchlejšie prispôsobiť.

Viac odhalila klopená tretia zákruta, v ktorej Alonso okamžite našiel ideálny prejazd, zatiaľ čo ostatní skôr tápali. Keď sa Esteban Ocon medzi piatkovými tréningmi pozrel na dáta svojho kolegu a jeho prejazdy okopíroval, razom vyskočil na tretie miesto. Až v sobotu po analýzach nik nemal s “trojkou” problémy.

Vďaka čomu je vlastne Max Verstappen takým géniom za volantom? Helmut Marko má aj na toto odpoveď. “Max potrebuje mať veľmi dobrú priľnavosť na prednej náprave. Správanie zadnej časti auta naňho nemá až taký vplyv, no iných jazdcov vie dosť znervózniť.”

To je presne rozdiel medzi Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom. Mexičan mu bol v úvode roka vyrovnaným súperom, ale akonáhle červení býci začali odomykať viac potenciálu zo svojho auta, a síce odstraňovaním jeho nedotáčavých tendencií, Pérez začal zaostávať. Vďaka vycibrenému štýlu jazdy sa Verstappen dostal do svojho živlu, no Pérez trpel čoraz viac.

Najväčším favoritom pred sezónou 2023 je Max Verstappen, čo nikoho neprekvapí. Helmut Marko už pomýšľa na tretí titul, ak Red Bull dokáže postaviť dobré auto. “Musíme mu poskytnúť potrebný materiál, potrebné auto. Myslím si, že sa môžeme dostať ešte do iných výšin.”