logo F1online.sk

Norris o Vettelovi: Naučil ma, že nie je dôležité to, čo robíte na trati, ale mimo nej

Sebastian Vettel a Lando Norris
© Motorsport Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 12. 2022

Sebastian Vettel patrí historicky k vôbec najúspešnejším pretekárom kráľovnej motoršportu. Mnoho mladých jazdcov k nemu, pochopiteľne, vzhliada ako k štvornásobnému majstrovi sveta, no čoraz viac ľudí si získava tým, ako sa prezentuje mimo padoku a ako otvorene hovorí o niektorých problematikách, ktoré priamo s F1 nesúvisia. To sa páči aj Landovi Norrisovi, pre ktorého je Nemec vzorom práve z tohto hľadiska.

Tridsaťpäťročný Nemec je známy tým, že sa usiluje zvyšovať povedomie o témach, akými sú LGBTQ +, environmentálne problémy či problematika duševného zdravia. Norris sa s Vettelom v týchto témach plne stotožňuje a zdôrazňuje, že je dôležité hovoriť aj o problémoch mimo prostredia najvyššej motoristickej súťaže.

Lando Norris dostal počas rozhovoru so Sky Sports F1 otázku, čo Sebastian Vettel urobil pre mladších jazdcov. „Myslím si, že jednou z najdôležitejších vecí je, že v dnešnej dobe nejde ani tak o to, čo robíte na trati, ale mimo nej. Dnes je v mnohých ohľadoch rovnako dôležité, aký vplyv môžeme mať na mladých ľudí, na nové publikum vo Formule 1.“

„Možno som trochu hanblivejší ako Seb, ale popracujem na sebe. [Vettel] Naučil mladých jazdcov hovoriť pravdu, byť čestnými a stáť si za svojimi názormi, a to nielen v súvislosti s pretekaním,“ poznamenal 23-ročný Brit, ktorému bolo podľa vlastných slov cťou, že mohol pretekať po boku Sebastiana Vettela.

Myslím si, že niektorí ľudia sú kritizovaní za to, že hovoria o problémoch, pretože Formula 1 je predovšetkým o pretekaní. Na druhej strane si myslím, že som mal šťastie, že som počas posledných pár rokov mohol pretekať proti Sebovi. Je štvornásobným majstrom sveta a jedným z najlepších jazdcov vo Formule 1 vôbec. Cítim sa byť poctený, že som toho mohol byť súčasťou. Od Seba som sa však toho naučil veľa aj mimo trate. Potrebujem sa však naučiť o veciach hovoriť a najmä to, akým spôsobom o nich hovoriť, čo je dôležitejšie.“

„Sú veci, o ktorých viem hovoriť, ako napríklad duševné zdravie, ale aj v tomto prípade môžem urobiť viac. Je veľa iných tém, o ktorých by som mohol hovoriť, no k tomu dôjde postupom času. Za toto všetko ďakujem Sebovi,“ uzavrel Norris.

Súvisiace články