logo F1online.sk

Szafnauer i Gasly žiadajú zmenu pravidiel, dôvodom sú trestné body

Pierre Gasly
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2022

Koniec sezóny sa neniesol iba v znamení boja o celkové druhé miesto v jazdeckom i konštruktérskom poradí. Zaujímalo nás tiež, ako Pierre Gasly naloží so svojimi trestnými bodmi. Tých bude mať až do 22. mája na konte desať, čo znamená, že ešte dva a dostane zákaz štartu na jednu veľkú cenu. Niečo také sa ešte „nepodarilo“ žiadnemu jazdcovi a Pierre o takýto historický zápis nestojí, zvlášť na začiatku pôsobenia v novom tíme.

Niet divu, že sa táto téma stala pre Gaslyho a Alpine úplne nosnou. Bolo by veľmi nepríjemné a rozhodne zle načasované, keby niekedy v úvode budúcej sezóny musel kvôli niečomu takému vynechať preteky. Snaha o zmenu pravidiel je preto zo strany Alpinu a Gaslyho úplne evidentná.

„Snažím sa na to nemyslieť, pretože sa nepovažujem za hlúpeho alebo nebezpečného pretekára,“ povedal médiám Gasly. „Naozaj dúfam, že cez zimu dokážeme prehodnotiť starý systém, pretože si myslím, že ak to takto bude aj naďalej, tak nebudem jediný, kto na to doplatí.“

„Bola by škoda, keby ďalší štyria alebo piati pretekári dostali zákaz štartu a v celkovom hodnotení by sme mali chlapcov, ktorí vynechali jeden víkend,“ dodal Gasly.

Ten tak dúfa (a nie je jediný), že sa systém podarí upraviť, taktiež vzhľadom na zmenenú situáciu v kalendári. „Neustále sa o tom bavíme a niektorým jazdcom chýbajú iba štyri body, pritom nás v budúcom roku čaká 24 pretekov a šesť šprintov.“

„Keď došlo k zavedeniu tohto systému, mali sme len 19 alebo 20 pretekov, takže by bolo logické, keby sa zvýšil aj počet trestných bodov nevyhnutných na udelenie zákazu štartu. Nechám však na FIA, aby sa na to pozrela a našla riešenia, ktoré budú viac fér pre všetkých,“ dodal dnes už pilot Alpinu.

Za túto zmenu sa nezasadzuje sám, ale pomerne nahlas o nej hovorí aj jeho šéf Otmar Szafnauer, čo je pomerne logické, keďže ani on nemieni dopustiť, aby jeho najnovšia akvizícia prišla v úvode sezóny o drahocenný čas v aute a taktiež o drahocenné body.

„Možno budeme lobovať u FIA a pokúsime sa zistiť, či sa to dá zmeniť,“ hovorí rumunský rodák. „Chápem logiku stojacu za úsilím o zmenu. Tých dvanásť bodov pochádza z doby, keď sme mali menej pretekov a nejazdili sa šprinty. Pri priamej úmere by tých dvanásť bodov bolo potrebné zvýšiť na štrnásť alebo pätnásť. Príde mi to logické.“

Súvisiace články