logo F1online.sk

Verstappen by mohol opustiť F1 už ako 31-ročný: Chcem sa venovať aj iným veciam

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 11. 2022

Max Verstappen debutoval v najvyššej motoristickej súťaži už ako sedemnásťročný – omnoho mladší než väčšina jeho súperov. Pôsobenie vo Formule 1 je mimoriadne náročné. Vyžaduje si veľa cestovania, dní a mesiacov strávených mimo domova a v neposlednom rade je namáhavé aj mentálne, obzvlášť, keď sa pohybujete na špici štartového poľa, ako je to aj v prípade 25-ročného Holanďana. Dvojnásobný majster sveta si najmä pre tieto faktory vie predstaviť, že „efjednotku“ opustí už ako 31-ročný. Rád by sa tiež venoval iným veciam, nielen pretekaniu.

Verstappenov dlhoročný kontrakt s Red Bullom vyprší až po sezóne 2028. Podľa vlastných slov si vie predstaviť, že ho následne už nepredĺži – hoci je ešte veľmi skoro na prijímanie akýchkoľvek záverov.

„Neviem, čo bude potom,“ nechal sa počuť Max Verstappen pre Sky. „Pravdepodobne to závisí od toho, akí konkurencieschopní budeme v roku 2028. Ešte mám čas, nechcem robiť drastické rozhodnutia.“

„Chcem sa ale venovať aj iným veciam. F1 je úžasná, veľa som toho dosiahol a som z toho veľmi šťastný a hrdý na to. Veľa však cestujete, keďže máme veľa pretekov. V určitom momente si položíte otázku: ´Čo je dôležitejšie, rodina alebo F1?´ Vtedy sa budete musieť rozhodnúť.“

Ak by sa Verstappen nebodaj porúčal z kráľovnej motoršportu už ako 31-ročný, nenadviazal by tak na trend majstrov sveta z posledných rokov. Schumacher, Räikkönen a Alonso už ukázali svoju dlhovekosť a to, že je možné pretekať v F1 aj po štyridsiatke.

Holanďan sa tiež vyjadril k sezóne 2023. Očakáva, že Ferrari a Mercedes budú Red Bullu vyrovnanejším súperom ako v tomto ročníku. Tím z Milton Keynes strávi cez zimu v aerodynamickom tuneli pre porušenie rozpočtového stropu menej hodín, než pôvodne mal, a to sa určite odzrkadlí aj na budúcoročnej výkonnosti.

„Myslím si, že to bude vyrovnanejšie,“ poznamenal Verstappen. „Tímy už rozumejú autám oveľa viac. A áno, časom sa všetky len priblížia. Vieme, že cez zimu musíme na to naozaj tlačiť a stále sa snažiť zvyšovať výkonnosť, ale je potrebné pracovať aj na porozumení auta, alebo prípadne ešte viac na pneumatikách, pretože tie sa v budúcom roku trochu zmenia. Uvidíme, ako to všetko zvládneme,“ dodal na záver.