logo F1online.sk

Corriere: Odchod Binotta je už len otázkou hodín

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2022

Je Mattia Binotto na odchode z Ferrari? Stále viac a viac zdrojov sa na tom zhoduje. V piatok prišla z Talianska ďalšia veľmi silná správa. Podľa tunajšieho denníka Corriere dello Sport a jej reportéra Daniela Sparisciho zostáva do vydania tlačového stanoviska Ferrari už len niekoľko hodín.

„Oficiálne stanovisko o odstúpení a odchode šéfa tímu sa očakáva v priebehu niekoľkých hodín,“ stojí v nadpise talianskeho denníka, pod ktorého článkom je podpísaný známy reportér Daniele Sparisci.

Denník nadväzuje na informácie, ktoré už nejakú dobu kolujú a lavínu pred časom spustila konkurenčná Gazzetta. Tentoraz sa nenechal zahanbiť ani druhý veľký taliansky denník a prináša novinky, na základe ktorých by sme si asi mali aktivovať notifikácie na sociálne siete Scuderie Ferrari.

„Šéf tímu sa rozhodol odstúpiť z dôvodu pretrvávajúcej nedôvery jeho prezidenta Johna Elkanna. Strany sa dohadujú na podmienkach vzájomného rozviazania spolupráce, oficiálne stanovisko bude čoskoro nasledovať. Podľa jednej z hypotéz ho dočasne nahradí prezident Ferrari Benedetto Vigna,“ uvádza Corriere.

Denník ďalej uvádza, že týmto sa definitívne končí vzťah medzi Ferrari a Binottom, ktorý trvá už 27 rokov. Oficiálne stanovisko je vraj „záležitosťou hodín“. Strany sa majú aktuálne dohadovať na podmienkach rozchodu a tiež na obsahu oficiálneho stanoviska, čo by mohlo znamenať, že podľa oficiálnej verzie Binotto odstúpi z vlastnej vôle a nie z vôle prezidenta. Corriere však dodáva ešte jednu zaujímavosť. Tieto novinky vraj vypúšťa do sveta tábor Charlesa Leclerca organizovaný jeho manažérom Nicolasom Todtom.

„Táto správa prenikla na verejnosť takmer náhodne zo zahraničných zdrojov spojených s Charlesom Leclercom,“ píše Corriere a dodáva, že komunikácia a vzťahy v Maranelle sú vraj na bode mrazu. „So šéfom tímu nie je možné komunikovať. Ten odišiel zo scény kvôli údajnej pretrvávajúcej nedôvere zo strany prezidenta Johna Elkanna. Ich vzájomné vzťahy sú už dlho chladné.“

Kto by ho mal nahradiť? Podľa Gazzetty súčasný šéf Sauberu Frédéric Vasseur a určité aktivity v F1 mali byť zverené aj súčasnému šéfovi programu GT Antonellovi Colettovi, ale túto verziu Corriere tak úplne nepotvrdzuje a hovorí o dočasnom nahradení Binotta šéfom automobilky Vignom. A nielen to.

„Vasseur je jedinou dostupnou možnosťou po tom, čo bola odmietnutá kandidatúra šéfa McLarenu Andreasa Seidla, ktorý Ferrari povedal ‚nie.‘ Scuderia sa tak zrejme ocitla v nepríjemnej pozícii a nechce sa najatím Vasseura skompromitovať, keďže jeho angažovanie presadzuje sám Leclerc. Ten túži po šéfovi, ktorý mu vysloví status jasnej tímovej jednotky, čo by na konci dňa ovplyvnilo vzťah tímu k druhému jazdcovi Carlosovi Sainzovi,“ píše Corriere.

Taliansky denník zároveň dodáva, že „uvidíme, ako sa John Elkann nakoniec rozhodne“, čo jasne indikuje, že Ferrari nemá pripraveného muža alebo ženu, ktorý by okamžite po Binottovom odchode mohol prevziať rolu šéfa tímu.

Podobne ako v prípade správ Gazzetty, aj teraz Ferrari reagovalo. Magazín Autosport stručne píše: „Ferrari v piatok uviedlo, že v tejto veci nie je ‚oficiálne‘ čo povedať.“