logo F1online.sk

Rosberg je unesený z Verstappena: Ešte len začína!

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2022

Už vo svojich 25 rokoch je Max Verstappen v historických tabuľkách vysoko. Holandský pretekár má na konte dva tituly majstra sveta a 35 víťazstiev. On a ani jeho tím však ešte ani zďaleka nekončia. Príde po ére Schumachera a Ferrari, Vettela a Red Bullu, Hamiltona a Mercedesu tiež éra Verstappena? Podľa majstra sveta z roku 2016 Nica Rosberga áno.

Hamilton, Schumacher, Vettel, Prost a Senna. Len týchto päť mien vystúpilo na najvyšší stupienok vo Formule 1 viackrát než Max Verstappen. Iste, každý rekord treba vnímať v kontexte doby, ale len ťažko môžete spochybniť fakt, že Holanďan je na ceste medzi vyššie spomínaných velikánov.

„Je to neuveriteľný jazdec,“ povedal pre Sky Sports Nico Rosberg. „Je to dvojnásobný majster sveta a už má viac víťazstiev než Fernando Alonso. Podľa mňa je Verstappen už teraz jedným z najlepších v histórii, a to ešte len začína!“

„V nasledujúcom desaťročí to určite ešte potvrdí. Jeho jazdecká úroveň je fenomenálna a je skvelé niečo také sledovať,“ povedal šampión sezóny 2016.

Každý z uvedených velikánov by však len ťažko dosahoval všetky tie čísla, keby za sebou nemal perfektne fungujúci tím a nesedel v perfektne fungujúcom aute. Rosberg si však napriek prevahe Red Bullu v druhej polovici sezóny Verstappenove výkony cení.

„Musíme tiež pamätať na to, že v tejto sezóne nebolo jeho auto od začiatku na míle pred ostatnými,“ pripomína Rosberg. „Začiatkom roka malo najrýchlejšie auto Ferrari a napriek tomu dokázal pozbierať neuveriteľných pätnásť víťazstiev a zničiť konkurenciu.“

„Keď sa pozriete na počet bodov, tak ich získal o 146 viac než všetci ostatní, to je neskutočné. Z jazdeckého pohľadu to bola jedna z najúchvatnejších sezón, aké sme kedy videli,“ dodal Rosberg.