logo F1online.sk

Gasly neskrýva nadšenie: Lepší prvý deň som si nemohol priať

Pierre Gasly
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 11. 2022

V utorok sa na posezónnych testoch v Abú Zabí objavilo viacero nových pilotov vo farbách svojich nových zamestnávateľov. Fernando Alonso, Pierre Gasly, Oscar Piastri či Nico Hülkenberg, tí všetci „osedlali“ tátošov svojich nových tímov a z nového začiatku boli nadšení.

Je pochopiteľné, že jazdec po prvom dni v novej práci bude chrliť superlatívy, ale nadšenie Pierra Gaslyho bolo predsa len ešte o úroveň vyššie, než na aké sme bežne zvyknutí. Je cítiť radosť z nového štartu po desiatich rokoch v Red Bulle a jeho štruktúrach.

„Úprimne, lepší prvý deň s tímom Alpine som si ani nemohol priať,“ prehlásil Gasly po utorkovom teste v Abú Zabí. „Po tom, čo som dnes videl a čo predvádzali celú sezónu, som absolútne presvedčený, že budúci rok môže byť veľmi, veľmi pôsobivý.“

Prestup z deviateho najrýchlejšieho auta do štvrtého dáva Gaslymu nádej na nový začiatok v novom prostredí. Až na krátku a neúspešnú zastávku v Red Bulle jazdil vo Formule 1 len s tímom AlphaTauri, s ktorým zakončil aj svoju piatu sezónu v tomto športe.

„Dnes som sem prišiel s otvorenou mysľou, pretože je to vlastne prvýkrát, čo kompletne mením prostredie i auto a od začiatku to bol odlišný pocit – pocit z riadenia, plynový pedál, tuhosť pedálov, reakcie na všetko možné,“ hovorí Gasly.

„Spočiatku to bolo svojím spôsobom prekvapujúce, ale zvládli sme pozbierať všetko, čo sme chceli. V aute som sa veľmi rýchlo cítil komfortne a teraz už chápem, prečo skončili na štvrtom mieste Pohára konštruktérov. Veľmi sa teším na to, čo príde,“ dodal.

V čom teda spočívali tie najväčšie rozdiely medzi monopostom AT03, ktoré riadil celú sezónu a A522 francúzskej stajne? „Má dosť veľký prítlak na prednej náprave v stredne rýchlych a pomalých zákrutách.“

„Sú veci, na ktorých som sa v tejto sezóne snažil pracovať a ktoré som hľadal. Pomerne rýchlo nadobudnete prvé pocity v aute a zistíte, čo si s ním môžete dovoliť, ako zatáča a aký má potenciál. Celkom rýchlo som pochopil, aký potenciál sa v ňom skrýva,“ hovorí Gasly.

„Bol som celkom spokojný, pretože som skutočne mohol ísť do toho posledného pokusu s tým, že môžem viac zatlačiť na pílu. Celý deň som si zvykal na auto a prácu s týmito novými pneumatikami. Mal som iba jeden pokus na to, aby som zajazdil slušný čas a podarilo sa to bez chýb. Mohol som tlačiť a jazdiť tak, ako som chcel ja.“

„Je tu pár vecí, ktoré sa mi páčia a na ktorých potenciálne môžeme pracovať. Preto bolo dôležité na tom s chlapcami makať už dnes a nečakať do februára, keďže už teraz zistili, aké autá mám rád. Myslím, že teraz máme lepšiu predstavu na mojej aj ich strane,“ dodal francúzsky pretekár.