logo F1online.sk

Péreza vraj brzdili Gasly i Verstappen. Ferrari bolo podľa neho silnejšie

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 11. 2022

Nuž, ako zhodnotiť sezónu v podaní Sergia Péreza? Mal spoľahlivejšie auto než Charles Leclerc, minimálne v pretekovom tempe mal aj rýchlejšie auto než Charles Leclerc a v konečnom dôsledku toho jeho tím v tejto sezóne pokazil omnoho menej. V záverečnom boji o celkové druhé miesto však v priamom súboji s Leclercom prehral a prehru odôvodnil vskutku originálne.

Jedna alebo dve zastávky? Skúsenosti zo stredu poľa našepkávajú, že najrýchlejšia cesta do cieľa viedla v Abú Zabí cez dve zastávky v boxoch, ale prví dvaja piloti v cieli zastavili len raz.

Podľa Charlesa Leclerca nemalo jeho Ferrari na to, aby zdolalo Red Bull na trati. Museli sa preto pokúsiť prejsť im cez rozum strategicky. Nakoniec sa to veľmi tesne podarilo, hoci Leclerc mal namále a pomohla mu i premávka, keď v samom závere Péreza trochu zdržal o kolo pomalší Pierre Gasly, ktorý bojoval s Alexom Albonom a Kuan-jü Čouom o nebodované priečky.

„Určite som tam trochu stratil, možno nejakú sekundu alebo aj viac. Boli to jasné modré vlajky, ale Gasly bol v súboji a je ťažké vzdať sa pozície,“ povedal po pretekoch nespokojný Pérez.

„Podľa mňa pomýšľal na predbiehací manéver, no ja som to považoval za otvorenie dverí a prepustenie pozície. Našťastie som v poslednej chvíli zabrzdil, inak by z toho bola kolízia.“

„Myslím si, že za normálnych okolností by Gasly určite dostal trest, ale sú to posledné preteky a ja som šťastný, že môžem ísť domov a o ničom nediskutovať. Tak to niekedy skrátka chodí,“ dodal mexický pretekár.

Nebol to však len Gasly, ktorý Pérezovi zabránil získať druhé miesto a Red Bullu historické „double“ v celkovom hodnotení šampionátu. Už v skoršej fáze jeho preteky „zomreli“ a trochu paradoxne v tom vraj mal prsty dokonca aj jeho tímový kolega, na ktorého adresu v druhom stinte hlásil, že ho zdržuje.

„V tomto športe niekedy vyhráte a niekedy prehráte. Myslím si, že dnes Charles a Ferrari odjazdili fantastické preteky, skvelo manažovali pneumatiky a boli silnejší než my,“ prehlásil Pérez napriek faktu, že v nedeľu vyhral Max Verstappen.

„Zvlášť ku koncu prvého stintu som zomieral a to našu stratégiu skomplikovalo. V druhom stinte som na to nemohol zatlačiť tak, ako som v tom čase mal a maximalizovať svoje časy. Bol som za Maxom, ktorý išiel na jednu zastávku, kým ja na dve,“ prehlásil Pérez.

„V jednom okamihu sme diskutovali o tom ísť na jednu zastávku, ale očakávali sme vyššiu degradáciu než aká sa skutočne dostavila. Skrátka sme na to v druhom stinte netlačili tak, ako sme mali. Pravdepodobne sme tam nechali na stole nejaké dve sekundy,“ dodal.

Ten už pomaly ale isto stráca svoju povesť jazdca, ktorý dokáže perfektne narábať s pneumatikami a už to začína aj priznávať. Na konci prvého stintu jemu ani jeho Red Bullu nič nebolo, Leclerc sa dotiahol skrátka vďaka tomu, že Pérezovi odišli gumy. Monacký pretekár naproti tomu so svojím Ferrari, ktoré sa v tomto roku určite nepreslávilo manažovaním pneumatík, natiahol prvý stint o ďalších šesť kôl.