logo F1online.sk

Wolff lanári Schumachera, pre ktorého Ferrari nemá miesto

Mick Schumacher
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár21. 11. 2022

Len pred pár dňami sa rozlúskla jazdecká otázka tímu Haas. Micka Schumachera, syna legendárneho sedemnásobného majstra sveta, nahradí v americkej stajni skúsený 35-ročný Nico Hülkenberg. Keďže sú už všetky sedačky pre budúcu sezónu obsadené, Schumacher bude v roku 2023 pôsobiť nanajvýš v pozícii rezervného pilota. Zdá sa však, že tu sa mu naskytá hneď niekoľko možností. Po mladom pretekárovi by napríklad rád siahol Toto Wolff a nemecký Mercedes.

„Mick je niekto, kto nám bol vždy blízky kvôli Michaelovi alebo celej rodine Schumacherovcov,“ uviedol Toto Wolff. „Ralf pre nás dlho pretekal v DTM, rovnako tak jeho syn preteká za Mercedes v GT.“

„Je to inteligentný, dobre vychovaný mladý muž. V juniorských súťažiach bol veľmi úspešný. Veríme, že sa o neho dokážeme postarať, ak si to vyžiada situácia,“ vyhlásil šéf Mercedesu, ktorý už dlhšie prezentuje záujem o mladého Nemca. Ešte pred spečatením jeho odchodu z Haasu napríklad prezradil: „Netajím sa tým, že rodina Schumacherovcov patrí k Mercedesu, a že my si Micka veľmi vážime.

Wolff následne zdôraznil, že rozhovory so Schumacherom o pozícii rezervného jazdca sú zatiaľ len v počiatočnej fáze. „Naozaj sme ešte nič nepodpísali. V skutočnosti sme sa ešte nedohodli ani na podmienkach. Hovorím to otvorene. Myslím si, že Mick sa na pozíciu rezervného jazdca hodí a chceme to zrealizovať – ak to bude chcieť on a Sabine Kehmová [Schumacherova manažérka]. Uvidíme, kam to povedie.“

Schumacher je nateraz ešte stále členom jazdeckej akadémie Ferrari. Šéf tímu Mattia Binotto povedal, že v Scuderii budú viesť o Nemcovej budúcnosti diskusie a učinia rozhodnutie, ktoré bude najlepšie pre samotného pretekára.

„Po prvé, Mick je dobrý pretekár,“ nechal sa počuť Mattia Binotto. „Myslím si, že počas svojej kariéry vždy napredoval a domnievam sa, že tomu tak bolo aj počas aktuálnej sezóny. Na základe toho, ako do sezóny vstúpil a ako ju ukončil, si myslím, že je schopný napredovať. My vo Ferrari ako aj v jazdeckej akadémii Ferrari sa nazdávame, že je skvelým jazdcom. Po tom, čo sa Haas rozhodol vsadiť pre budúcu sezónu na iného pilota, si s Mickom budeme musieť sadnúť a rozhodnúť, čo je najlepšie pre jeho budúcnosť.

„Otázka znie, čo je najlepšie pre neho? My mu momentálne nemôžeme ponúknuť žiadne miesto. Pre mladého pretekára je najdôležitejšie to, aby sa uistil, že si vyberie tú najlepšiu z možností, ktoré dostane. My sme otvorení rôznym alternatívam, najprv si s ním ale musíme sadnúť a uzavrieť to,“ poznamenal Binotto.