logo F1online.sk

Potrebujeme niečo magické, povzdychol si Norris

Lando Norris
© Twitter/McLarenF1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 11. 2022

Lando Norris získal pomyselnú pole position zo zvyšku sveta, keď do pretekov v Abú Zabí odštartuje zo siedmeho miesta. V rozhovore pre Sky Sports úprimne priznal, že McLaren nemôže byť spokojný s touto sezónou.

Náznaky z piatka a z tretieho tréningu sa v kvalifikácii potvrdili. McLaren mal v kvalifikačnom tempe naozaj o niečo navrch nad Alpinom, čo Lando Norris potvrdzoval prakticky počas celej soboty. Chvíľami sa zdalo, že by sa mohol vtesnať aj medzi top tímy, no v Q3 sa už naplno ukázala realita.

„Boli tam nejaké malé záblesky toho, že by som mohol zdolať jeden Mercedes, čo by bolo fakt dobré. Oni sa však dokázali zlepšovať viac než my. Napriek tomu som nebol až tak ďaleko, na šiesteho Georgea som stratil nejaké dve desatiny,“ povedal Lando Norris, narážajúc na fakt, že hneď pred ním bude štartovať jeho kamarát George Russell.

Na druhej strane, Norris mohol byť rád. V Q3 len veľmi tesne zdolal ôsmeho Ocona a deviateho Vettela. Aj napriek tomuto malému víťazstvu nad Alpinom sa veľmi nezdá, že by McLaren v nedeľu mohol na Francúzov získať 19 bodov v bitke o štvrté miesto v Pohári konštruktérov.

„Ak chceme dosiahnuť to, po čom túžime, čiže štvrtú priečku, tak v nedeľu potrebujeme niečo magické… Je totiž jasné, že body za siedme a ôsme miesto by nám nestačili,“ pokračoval britský mladík, ktorý zhodnotil správanie svojho monopostu v Abú Zabí. „V zákrutách nebolo auto vôbec zlé. V nájazdoch do zákrut a pri brzdení som však nemohol zatlačiť tak, ako by som si prial. Stále sme však boli celkom rýchli, takže to beriem.“

Mimochodom, Norris potvrdil svoju výbornú kvalifikačnú bilanciu z Abú Zabí – v roku 2019 štartoval šiesty, v roku 2020 štvrtý a v predošlej sezóne dokonca tretí.

Norris je známy otvorenosťou vo svojich vyjadreniach, ktoré mimo kontextu môžu niekedy vyznieť pomerne ostro. Úprimný a priamy bol aj pri otázke, ako hodnotí rok 2022.

„Od Bahrajnu sme odviedli dobrú robotu a vrátili sme sa do hry. Ak by ste sa ma však spýtali, či sme ako McLaren dosiahli to, čo sme mali, tak vám poviem, že nie. Ak sa raz chceme dostať do bodu, v ktorom budeme víťaziť a budeme mať šancu na titul, tak nemôžeme byť spokojní s tým, kde sme sa nachádzali v tejto sezóne,“ vyhlásil britský mladík, ktorý však upriamil pozornosť aj na pozitíva. „Urobili sme progres po viacerých stránkach – zlepšili sme pitstopy, stratégie, vyrástli sme ako tím. Potrebujeme len o niečo lepšie auto, to je celé. Stále verím v tento tím a v ľudí, s ktorými pracujem.“

Na záver jedna zaujímavosť. Landa Norrisa v budúcom roku uvidíme s novým štartovým číslom. „Vezmem si sedmičku. Mal ju Kimi Räikkönen, no po dvoch rokoch si ju môžete vziať, čo aj urobím,“ uzavrel pilot McLarenu.

Súvisiace články