logo F1online.sk

Russell je spokojný so stratou na Red Bull. Hamiltona trápia pneumatiky

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2022

Piatkové tréningy na Veľkú cenu Abú Zabí najskôr priniesli najrýchlejší čas Lewisa Hamiltona, a následne Maxa Verstappena. Spolu so západom slnka sa totiž v Mercedese začali objavovať problémy s pneumatikami. Hamilton hovorí, že pripraviť ich na ostré kolo pripomínalo hru na náhodu. V každom prípade strieborné šípy môžu byť spokojné, keďže by mali byť hlavnými vyzývateľmi Red Bullu.

George Russell bol v oboch piatkových tréningoch druhý najrýchlejší. Deň nakoniec uzavrel so stratou 0,341 sekundy na Maxa Verstappena, ktorý v prvom tréningu zapožičal svoje auto Liamovi Lawsonovi.

Mladík v službách Mercedesu v piatok rozhodne nelenil. V prvom tréningu odjazdil najviac kôl, keďže Mercedes sa rozhodol testovať nové komponenty, ktoré majú pomôcť nasmerovať vývoj na budúcu sezónu.

“Mali sme veľmi silný deň v tom, čo sme sa naučili. V úvodnom tréningu sme toho otestovali veľa na sezónu 2023, keďže šlo o jednu z posledných príležitostí tie veci preskúšať,” konštatoval spokojný George Russell.

Až neskôr prišlo na rad meranie síl so súpermi a zdá sa, že minimálne Red Bull funguje v chladnejšom vzduchu lepšie. “V druhom tréningu sa ochladilo, a to úplne zmenilo situáciu. Cítil som však rýchlosť, hoci si myslím, že Red Bull je na jedno kolo tesne pred nami, možno o dve desatinky. Pri dlhých jazdách to bolo azda ešte viac.”

Veľkým hendikepom Mercedesu je aj naďalej jeho rýchlosť na rovinkách. Georgea Russella okrem toho trápil nedostatok výkonu, čo pred kvalifikáciou a najmä pretekmi vzbudzuje v tábore strieborných šípov obavy.

“Vieme, že na rovinkách majú svižné auto, je veľmi efektívne,” hodnotí monopost RB18 George Russell. “A na takomto okruhu máme dve dlhé rovinky a množstvo pomalých zákrut. Akoby bol ten okruh pre nich stvorený, takže teším sa, že sme k nim oveľa bližšie ako napríklad v Spa, kde je to podobné.”

Lewis Hamilton bol v prvom tréningu najrýchlejší, no následne ho z intenzívneho uvažovania azda aj rozbolela hlava. Spolu s inžiniermi sa totiž rozhodli upraviť nastavenia auta, no nedopadlo to dobre. Už počas jázd museli rozmýšľať, kde spravili chybu.

Ako hodnotí piatok na okruhu Yas Marina Lewis Hamilton? “Z prvého tréningu som mal celkom dobrý pocit. V tom druhom sme boli s vyvážením dosť mimo. Medzi tréningmi som urobil pár zmien, no neboli to tie správne.”

“V FP2 to bolo tak trochu trápenie s pretáčavosťou. To bolo moje hlavné obmedzenie. Počas noci niečo pomeníme, ale inak sme relatívne konkurencieschopní. Sme hneď tam vpredu,” odkrýva svoj optimizmus sedemnásobný šampión.

Mercedes v USA predstavil svoj posledný balíček vylepšení a odvtedy sa jeho monopost zlepšuje a zlepšuje. Avšak, stále má jeden veľký nedostatok, ktorým je práca s pneumatikami v kvalifikácii.

V piatok to podľa Hamiltona bolo zrejmé. “V prvom tréningu ste mohli spraviť pomalé výjazdové kolo a pneumatiky by sa dostali do okna, ale v tomto tréningu sme museli byť vo výjazdovom kole oveľa rýchlejší, aby sme ich pripravili.”

“Je to ako hodiť si kockou a dúfať, že ich budete mať pripravené. Niekedy vám to vyjde, inokedy nie. Ale následne v poslednom sektore zadné gumy zvyknú odchádzať,” doplnil.