logo F1online.skF1online.sk

Button: Red Bull si problémy privodil sám, o tímovej réžii mal diskutovať

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 11. 2022

Veľká cena Sao Paula sa niesla v réžii Mercedesu. Nemecký celok získal double, keď George Russell, ktorý si na konto pripísal svoje vôbec prvé víťazstvo, finišoval v cieli pred druhým Lewisom Hamiltonom. Médiá sa ale väčšmi než na tento úspech tímu z Brackley zamerali na nezvládnutú tímovú réžiu Red Bullu z posledného kola pretekov, keď Max Verstappen pred seba odmietol pustiť Sergia Péreza. Majster sveta z roku 2009 Jenson Button si však myslí, že na vine nebol len Holanďan, no zodpovedný za toto fiasko je aj samotný tím z Milton Keynes.

Maxovi Verstappenovi bolo v poslednom kole pretekov oznámené, aby svoju pozíciu prepustil Sergiovi Pérezovi, ktorý bojuje s Charlesom Leclercom o druhé miesto v šampionáte jazdcov. Holanďan ale príkaz odmietol splniť a Mexičana, ktorý mu v minulosti viackrát významne pomohol, špecificky na vlaňajšej VC Abú Zabí, pred seba nepustil.

Holanďan sa následne do vysielačky nechal počuť, že tímu už predtým uviedol svoje dôvody, pre ktoré k takémuto kroku nepristúpi. V médiách sa začalo ihneď špekulovať, že za Verstappenov tvrdý postoj voči svojmu kolegovi, ktorý mu doposiaľ vždy kryl chrbát, môže tohtoročná kvalifikácia na Veľkú cenu Monaka, počas ktorej mal Mexičan úmyselne havarovať, keď už vedel, že nezlepší svoj čas. Preteky následne aj ovládol, pričom úradujúci majster sveta v nich obsadil „len“ tretie miesto.

Button Verstappenovo počínanie síce neobhajuje, no tvrdí, že pochybil predovšetkým Red Bull, ktorý bezprostredne pred podujatím zrejme interne nehovoril o možnosti tímovej réžie. „Ak o tom diskutovali už predtým, ako povedal Max, prečo ho žiadajú, aby pristúpil na tímovú réžiu v pretekoch? Domnievam sa, že v tíme to pred víkendom alebo pred pretekmi poriadne neprediskutovali,“ povedal pre Sky Sports. „To považujem za väčší problém. Zdá sa, že Red Bull sa dostal do tejto situácie sám, čo je rozhodne negatívna reklama.“

„Je to veľká škoda, pretože mohli z toho vyjsť ako… Mohol to byť perfektný koniec pretekov. Čo sme nechceli vidieť, bol incident s Lewisom Hamiltonom v úvodnej časti pretekov, nech bol na vine ktokoľvek. Naopak, rozhodne sme chceli vidieť, aby Verstappen prepustil pozíciu Pérezovi a povedal mu: ´Nech sa páči Checo, tu máš pár bodov, teraz si druhý v šampionáte. Obsadíme prvé a druhé miesto, nie je to úžasné?´ Namiesto toho vznikol iný príbeh.“

Button priznal, že sa mu Verstappen neposlúchnutím tímovej réžie ponáša na Sebastiana Vettela ešte z čias, keď po jeho boku v Red Bulle pôsobil Mark Webber. Nemcovi v tom období tiež nebolo vždy po chuti riadiť sa pokynmi svojho tímu, určite si všetci spomenieme na kauzu Multi 21.

„Vettel bol v Red Bulle presne taký istý,“ poznamenal víťaz pätnástich veľkých cien. „Keď bol Vettelovým tímovým kolegom Mark Webber, viackrát mu bolo povedané, aby Vettela pustil pred seba, čo príležitostne urobil a pomohol tak tímu. Keď bol o to isté požiadaný Vettel, tak to neurobil. Nie je to prvýkrát, čo sa to stalo, no Sebastianovi Vettelovi sme odpustili. Dnes je to milý muž, jeden z najmilších v padoku, no nie?“

„Takže je to tak, ako je. Úplne súhlasím s tým, že Max Verstappen taký v skutočnosti nie je. Myslím si, že je naozaj dobrý človek, len v zápale boja, v tom adrenalíne a vzrušení neurobíte vždy to správne rozhodnutie. Mal fantastický rok, vyhral šampionát a nerobil chyby. Všetci robíme chyby a on ich v minulosti tiež pár urobil, no tento rok bol mentálne veľmi silný a odviedol skvelú prácu. Veľmi dôveroval tak sebe, ako aj tímu. No a potom prišli tieto preteky, a to je asi to, čo si z tejto sezóny budeme najviac pamätať,“ dodal 42-ročný Brit.

Súvisiace články

Diskusia