logo F1online.sk

Verstappen: Hamilton mi ani neplánoval nechať miesto

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2022

Lewis Hamilton a Max Verstappen nám v Brazílii dali zaspomínať na sezónu 2021, ktorá bola plná podobných momentov. Dvojica si opäť skočila do vlasov, keď kolidovala v druhej zákrute. Hoci Verstappen za incident dostal trest, necíti vinu. Hamilton mu vraj naschvál zavrel dvere.

Reštart po prvom výjazde bezpečnostného vozidla bol vskutku dramatický. Uprostred súboja sa totiž ocitli odvekí rivali Lewis Hamilton a Max Verstappen, pričom do druhej zákruty vchádzali takmer bok po boku.

Verstappen na vnútrajšku nakoniec vrazil do Lewisa Hamiltona, keďže už bol na obrubníku a nemal sa kam uhnúť monopostu Mercedesu. Odnieslo si to Verstappenovo predné krídlo, ktoré musel ísť vzápätí vymeniť. Nakoniec dostal ešte aj päťsekundový trest za spôsobenie nehody.

“Skrátka som to cítil, akonáhle som bol vedľa neho, že nemá v úmysle mi nechať žiadne miesto,” opisoval nehodu zo svojho pohľadu Max Verstappen. “OK, ak mi nenecháte žiadne miesto, tak jednoducho kolidujeme? Pomyslel som si, že sme už azda hodili za hlavy minulú sezónu a konečne môžeme pretekať.”

Možno mu Lewis Hamilton chcel dať ochutnať jeho vlastnú medicínu, keďže vlani to bol práve Verstappen, kto tvrdohlavo odmietal nechať súperovi miesto. A možno nie, veď komisári rozhodli tak, ako rozhodli.

“Keď som bol vedľa neho, pomyslel som si, že dobre, poďme si zapretekať. Ale potom z jazdca vycítite, či vám nechá miesto alebo nie. A on vôbec nemal v úmysle mi nejaké nechať,” myslí si Holanďan.

Verdikt komisárov preto Verstappena prekvapil. “Ak mám byť úprimný, tak áno. Päťsekundová penalizácia ma prekvapila. Nebol som však nahnevaný. Keby ste sa ma spýtali, či by som to tak isto spravil zas, odpovedal by som, že rozhodne.”

A v konečnom dôsledku to vraj z Hamiltonovej strany bolo zbytočné. Aj keby mu nechal trochu miesta, zo zákruty by vychádzal ako víťaz. “Povedal by som, že som bol na 85 percent na jeho úrovni a ja nikdy nemám v úmysle kolidovať. Vycítil som však, že mi v zákrute nenechá žiadne miesto, a potom sme kolidovali.”

“Keby sa o trochu posunul, pravdepodobne by aj tak skončil vpredu. Je to škoda. Ja chcem pretekať, chcem zvádzať pekné súboje, ale keď ten druhý s vami nechce spolupracovať…” krúti hlavou. “Jeho to stálo víťazstvo, mne udelili päť sekúnd. Z pohľadu mojich pretekov to bolo jedno, pretože dnes sme boli príliš pomalí. Je to však škoda, myslel som si, že si pekne zapretekáme, ale tu očividne nebol záujem pretekať.”