logo F1online.sk

Alpine sa vykúpil po sobotnom fiasku, Alonsove tri zastávky slávili úspech

Fernando Alonso a Kuan-jü Čou
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 11. 2022

Po ohromujúcom fiasku v sobotnom šprinte dokázali Fernando Alonso a Esteban Ocon všetko napraviť v nedeľných pretekoch. Hoci sa títo dvaja takmer určite vôbec nebavia, v nedeľu zajazdili perfektný výsledok a zrejme definitívne rozlúskli bitku o celkové štvrté miesto v Pohári konštruktérov. Veľké ovácie si po pretekoch vyslúžil najmä nestarnúci Fernando Alonso, ktorý skončil na skvelom piatom mieste.

Vyzeralo to na poriadnu katastrofu. Po sobotnom fiasku štartovali oba Alpiny zozadu, no potvrdili, že monopost A522 má nevídané tempo. McLaren naproti tomu doplatil na chyby i spoľahlivosť. Vo výsledku tak Alpine opúšťa Brazíliu so ziskom štrnástich bodov, kým McLaren len s dvoma. Náskok francúzskeho celku sa tak zvýšil na devätnásť bodov a do Abú Zabí cestuje v komfortnej pozícii.

Piatym miestom sa na tom významnou mierou podieľal Fernando Alonso, ktorý predviedol vlastne dokonalú jazdu a hoci to pri reštarte vyzeralo na ďalšiu internú roztržku, španielsky pretekár sa cez tímového kolegu dostal a zmizol v diaľke.

„Boli to dobré preteky, určite sme mali dobré tempo, takže sme sa snažili dostať do čistého vzduchu. Zvolili sme stratégiu s tromi zastávkami v boxoch a vyhýbali sa premávke,“ povedal po pretekoch spokojný Alonso. „Záverečný safety car s pretekmi trochu zamiešal a ja som mal novšie pneumatiky, takže som sa mohol trochu pobaviť a zviesť súboj s Checom a Charlesom.“

„Oba McLareny nedokončili, čo je perfektné pre náš tím. Sú to skvelé body a berieme ich. Snáď nás v Abú Zabí čaká pokojnejší víkend,“ dodal Fernando.

Ako sme uviedli, v sobotu to Alpine nezvládol najlepšie, keď Alonso a Ocon zviedli hneď dva tesné súboje. V prvom prípade, keď Ocon nenechal tímovému kolegovi miesto v štvrtej zákrute, sa komisári rozhodli netrestať. V tom druhom, keď Fernando zozadu „škrtol“ o Estebana, udelili dvojnásobnému šampiónovi päťsekundový trest, s čím však nesúhlasí.

„Vieme, že sme obaja urobili chybu. On to v štvrtej zákrute prehnal s defenzívou, ja som neodhadol vzdialenosť na cieľovej rovinke. Nechcem sa pri rýchlosti 300 kilometrov za hodinu nikoho dotknúť a bola to moja chyba. Myslím si však, že trest je extrémne prísny. Estebanovi sa nestala žiadna škoda a presne taký istý incident sa odohral v Portimau medzi Räikkönenom a Giovinazzim, a tam to bolo bez penalizácie. Myslím si teda, že ten môj trest nedáva žiaden zmysel, ale akceptujeme to. Bola to naša chyba a verím, že sa to už nestane,“ povedal Alonso.

Ocon sa tak musel v Brazílii uspokojiť s ôsmym miestom a interná bitka v Alpine ešte bude zaujímavá. Pred záverečným podujatím totiž Alonso na svojho tímového kolegu stráca päť bodov a môžete si byť istí, že Fernando bude chcieť Estebana poraziť.

„Určite to bol dobrý deň a som veľmi rád za tím. Sobota bola zložitá a museli sme štartovať zozadu. Získali sme však štrnásť bodov, čo je veľký úspech. Do posledných pretekov tak ideme s určitou rezervou,“ povedal o nedeli Ocon.

Na otázku týkajúcu sa vzťahov vo vnútri tímu, francúzsky pretekár odpovedal: „Myslím si, že Fernando má za sebou veľmi dobrý deň. Mali sme odlišné stratégie, takže mohol vyťažiť zo safety caru. Obaja sme však odjazdili dobré preteky. Myslím, že dnes bolo dôležité získať tie body, nakoľko auto bolo rýchle,“ povedal Esteban.

Súvisiace články