logo F1online.sk

Zlatý bodík pre Haas: Bolo nerealistické udržať týchto chlapcov za sebou

Kevin Magnussen, Max Verstappen a George Russell
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2022

Po senzačnej piatkovej pole position splnil tím Haas úlohu, ktorú si stanovil pred šprintom. Kevin Magnussen bol pod šachovnicovou vlajkou ako ôsmy, čím pre stajňu z Banbury získal zlatý bod. Navyše, nielen on, ale aj jeho tímový kolega Mick Schumacher sú v dobrej pozícii pred štartom nedeľných pretekov.

Štart z pole position bol určite splneným snom, ale v Haase si pred sobotou neklamali. Bolo nerealistické udržať monoposty top tímov za sebou a možno aj niektorých súperov zo stredu poľa. Z tých prekonal Kevina Magnussena iba Lando Norris, a tak si americký celok po sobote pripíše dôležitý jeden bod.

„Bolo nerealistické udržať týchto chlapcov za sebou a nechcel som to ani skúšať, pretože som vedel, že skutočná bitka prebehne okolo siedmeho alebo ôsmeho miesta, čo sa nakoniec aj stalo. Nechcel som strácať čas pri predbiehacích manévroch rýchlejších monopostov ani si ničiť pneumatiky,“ povedal po skončení šprintu Kevin Magnussen.

„Bolo to trochu nudné, no určite som si ten štart z pole position užil a takisto tých pár kôl na čele. Vedel som, že sa dostanú dopredu, takže som naozaj šťastný za bod a stále nemôžem uveriť, čo sa v kvalifikácii stalo. Zatiaľ je to dosť dobrý víkend,“ dodal Magnussen.

Ten víkend však zatiaľ nekončí. Haas ukazuje v Brazílii pomerne solídne tempo a do nedeľných pretekov bude Magnussen štartovať z ôsmeho a jeho tímový kolega Mick Schumacher z dvanásteho miesta. V nedeľu teda môžu pridať ďalšie body. „Sebastian bol asi rýchlejší než ja, ale neviem, budem sa musieť pozrieť, ako vyzeral celý jeho stint, keďže ja som bol po celý čas predbiehaný. To trochu ublíži vaším pneumatikám. Snáď budeme v nedeľu v lepšej pozícii a dokážeme zostať tam, kde sme,“ dodal Magnussen.

Pochvaly si však zo soboty odniesol aj jeho tímový kolega Mick Schumacher. Ten štartoval z posledného miesta, no dokázal sa stabilne posúvať nahor. Po 24 kolách postúpil o osem miest a skončil dvanásty. Iste, pomohli mu aj chyby a vypadnutia súperov, ale prísť do cieľa menej než dve sekundy za jedenástym Danielom Ricciardom je určite dobrý výsledok.

„Mali sme dobré prvé kolo, čo určite pomohlo a ani tempo nevyzeralo zle. Potom sme však mali drobný problém s motorom, takže bude zaujímavé zistiť, čo presne sa stalo. Uvidíme, koľko sme kvôli tomu stratili,“ povedal po skončení šprintu Schumacher.

„Už sme štartovali aj ďalej a nakoniec bojovali o body, tak dúfajme, že keď v nedeľu pôjde všetko dobre a stratégia sa podarí, mali by sme mať potenciál na body,“ dodal Mick.

Ten si podobne ako Magnussen vyslúžil pochvalu od svojho šéfa Günthera Steinera, ktorý bol po sobote na Interlagose spokojný s bodom. Haas týmto zvýšil svoj náskok na ôsmom mieste Pohára konštruktérov pred AlphaTauri z jedného na dva body.

„Povedal som, že keď získame body, budem šťastný. Trochu sme bojovali s Norrisom, ale aj jeden bod je lepší než nič. Kevin odviedol dobrú prácu a Mick takisto, keďže sa dostal do dobrej pozície pre nedeľný štart. Posunúť sa z dvadsiateho miesta na dvanáste nie je vôbec zlé,“ povedal Steiner.