logo F1online.sk

Russell: Umieral som túžbou vyhrať

George Russell a Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2022

Georgeovi Russellovi to konečne vyšlo. Aj keď zatiaľ len v šprinte, ale predsa v Sao Paule obsadil najvyššiu pozíciu. Medaila bude mať o to väčšiu hodnotu, že o ňu musel zabojovať s Maxom Verstappenom, ktorý sa urputne bránil.

“Aj to sa počíta,” usmieval sa od ucha k uchu George Russell, sobotňajší víťaz. Spokojnosť v jeho očiach nijak nezmenšil fakt, že za toto víťazstvo ešte nedostal riadnu trofej a ani sa nezapíše do “veľkých” historických štatistík. “Keď som pretínal cieľovú čiaru, mal som skvelý pocit. Skončil som prvý a podaril sa mi manéver na Maxa.”

S Maxom Verstappenom bojoval niekoľko kôl. Najskôr sa cez Holanďana nedokázal dostať, no neustále naňho vyvíjal tlak a všetko dotiahol do úspešného konca. “Nebolo to také priamočiare, ako by som chcel. On toho nemohol stratiť tak veľa ako ja, takže som vedel, že sa bude brániť dosť agresívne.”

“Toto sú šprintové preteky, takže musíte vyhodnocovať risk a zisk. Aj keď som doslova umieral túžbou vyhrať, nechcel som riskovať až príliš, odísť bez bodov a v nedeľu štartovať z chvosta. Ale podarilo sa nám to udržať; do tretice všetko dobré,” hodnotil svoj súboj s Red Bullom.

Max Verstappen v druhej časti pretekov jazdil s poškodeným monopostom, keďže si zlomil koncovú lištu predného krídla, no Russell ho musel poraziť v priamom súboji. Hoci vo vysielačke sme počuli, že ešte predtým prešiel po úlomkoch na trati, Red Bull ich neoznačil za jeden z činiteľov pri bitke s Mercedesom. Problémy spôsobili pneumatiky a ich degradácia.

Mäkká zmes bola jednoznačne lepšia a Verstappenovi na nedeľu zostali hneď dve sady. “Dnes niečo stratili, no zajtra na tom zarobia,” hovorí o svojich obavách Russell. “Mäkká zmes bola evidentne najlepšia. Bolo to až zvláštne, prečo rýchlostne tak strácali. Nečakali sme to, videli sme to 50 na 50 medzi mäkkou a stredne tvrdou zmesou.”

“Pred nedeľou sa musíme zamyslieť, ako k tomu pristúpime, pretože raz tie mediumky budeme musieť obuť. Vyzerá to tak, že to nebude príjemná skúsenosť,” zamyslel sa šampión série F2. “Ale je skvelé vidieť náš progres. Som hrdý na prácu všetkých. Pred zimnou prestávkou nám to poriadne zvýši morálku bez ohľadu na to, ako to dopadne v nedeľu. Toto je obrovský výsledok.”

Russell napokon doplnil, že podľa neho Verstappen bude v nedeľu “lietať”. Uchvátili ho totiž jeho dlhé jazdy v druhom tréningu. “Ale my zas máme výhodu v tom, že môžeme rozdeliť naše stratégie a vykročiť za víťazstvom.”