logo F1online.sk

Zajtra to určite nebudeme mať ľahké, hlási Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 8. 2020

Z pohľadu historických štatistík je pravdepodobnosť, že Lewis Hamilton po štarte z pole position zvíťazí, vyššia ako 70 percent. Keď k tomu prirátame dominanciu, s akou Mercedes ovládol tento ročník, môžeme túto hodnotu azda ešte zvýšiť. Mercedes môže zrejme zastaviť len jedno: pneumatiky Pirelli.

Uvedomuje si to aj Lewis Hamilton, ktorý má ešte v živej pamäti defekt a pľuzgiere na pretekoch vo Veľkej Británii. Mercedes môže mať najrýchlejšie auto v kvalifikácii, ak ale v nedeľnej horúčave nebude dostatočne manažovať svoje gumy, nebude mu to nič platné.

“Očakávame, že títo chlapci budú azda o trochu lepší. Určite to nebudeme mať ľahké,” vyhlásil Lewis Hamilton narážajúc na fakt, že Red Bull nemá také veľké problémy s opotrebovaním pneumatík ako práve čierne monoposty z dielní v Brackley a Brixworthe. “Nemyslím si, že by sme mali rovnaké problémy ako minulý týždeň, ale to zistíme až v pretekoch.”

“Panujú tu tieto horúčavy a máme tvrdšie zmesi, takže si budeme držať palce. Ešte by som ale nevylučoval možnosť, že zajtra budeme mať problémy. Vyčkajme a uvidíme,” nadhodil majiteľ už 92 kvalifikačných víťazstiev.

To dnešné k nemu prišlo tak trochu samo. Valtteri Bottas mu ho mohol v závere kvalifikácie zobrať, ale posledný sektor nezvládol optimálne a napokon svoj čas ani nevylepšil. Čo sa stalo, že sa Hamilton nedokázal zlepšiť?

“Nie som si istý. Táto trať sa najskôr zlepšuje, potom môže teplota kolísať a aj vietor. Z prvého kola som mal OK pocity, ale v istých oblastiach trochu v rámci limitu. Vedel som, že sa ešte v niektorých častiach viem zlepšiť. V druhom kole som už z pneumatík nemal taký dobrý pocit a ani gripu som nemal toľko. Celkovo to bolo naozaj biedne druhé kolo. Pokračoval som v ňom, ale vôbec sa nepriblížilo tomu prvému,” uvedomuje Hamilton.

Pred Valtterim Bottasom sa udržal len o 59 tisícin sekundy. Hamilton svojho kolegu pochválil za výborný výkon, ktorým sa mu vraj priblížil viac, ako by mu bolo príjemné. “Dobre sa mi počas jednotlivých častí kvalifikácie pozeralo na to, že som mal prevažne navrch nad Valtterim, ktorý je mimoriadne rýchly vo svojom kvalifikačnom kole.”

“Na simulátore pracoval veľmi tvrdo, počas posledných rokov si toho veľa naštudoval a stále silnie a silnie. Je pre mňa ťažšie a ťažšie dvíhať tú latku. Udržuje ma v tom, že musím byť k sebe úprimný, a dnes bol o trochu bližšie, ako by som chcel. Mám rád taký 1,5 až dvojdesatinkový náskok na hocikoho, kto je hneď vedľa mňa,” prezradil.

Súvisiace články