logo F1online.sk

Verstappen so štandardnou stratégiou: Softy sú dosť dobré

Max Verstappen, DRS
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 8. 2020

Aj tento víkend by mal byť tým, kto sa pokúsi stíhať Mercedesy, Max Verstappen. Zatiaľ sa mu to úspešne podarilo len na minulotýždňovej VC 70. výročia F1, keď mu pomohli problémy Mercedesu a tiež odlišná pneumatiková stratégia. Na jej výhody sa ale v Barcelone spoľahnúť nemôže. Prečo na to Red Bull nešiel inak?

V druhej časti kvalifikácie sa nik nepokúsil kvalifikovať do Q3 na stredne tvrdej zmesi, ak teda nerátame Kimiho Räikkönena, ktorý nasadil gumy so žltým označením. V jeho prípade ale nešlo o vážny pokus postúpiť do finálového rozstrelu.

Je to zaujímavé, keď vezmeme do úvahy fakt, že teploty trate by mali aj zajtra atakovať 50 °C. Manažment pneumatík bude teda veľmi dôležitý. A to aj z dôvodu, že sa neočakáva nasadenie tvrdých gúm. Taký Lando Norris ich totižto prirovnal k odpadu a veľa lichôtok na ich adresu sme nepočuli ani od iných jazdcov.

“Myslím si, že mäkké gumy sú dostatočne dobré na to, aby sme na nich vyštartovali,” vysvetľoval rozhodnutie Red Bullu nasadiť menej trvácnu, ale o 0,7 sekundy na kolo rýchlejšiu zmes v Q2. “Obyčajne je to s najmäkšou zmesou trochu ťažšie, keďže sa pomerne rýchlo rozpadáva. Ale myslím si, že na tejto trati je to v poriadku.”

Minulý týždeň sa podarilo Nicovi Hülkenbergovi uchmatnúť tretie miesto, ktoré má Verstappen podľa svojich slov už “predplatené”. “Je to maximum toho, čo teraz môžeme spraviť. Myslím, že celý víkend sme strávili na tretej priečke.”

“Som s tým celkom spokojný. Samozrejme, dúfam, že v pretekoch budeme o trochu bližšie,” pokračoval Holanďan. “Myslím si, že sme z auta vyextrahovali väčšinu z toho, čo v ňom bolo, takže sa nemôžeme sťažovať. Auto bolo dosť konkurencieschopné. Sú tu oblasti, v ktorých môžeme byť lepší, ale auto sa posúva vpred, čo je fajn.”

Alex Albon bude štartovať na šiestej priečke, no rýchlostne to bol ďalší prepadák. Na Red Bull v rukách Maxa Verstappena stratil 0,737 sekundy. Z pohľadu na výsledky nebol príliš nadšený.

“Nebolo to zrovna skvelé, ale je to OK. Samozrejme, že som chcel viac,” zhodnotil Albon, ktorého zaujala posledná časť kvalifikácie: “V skutočnosti som sa cítil lepšie na použitých pneumatikách v prvom kole. Nuž a to druhé kolo — budeme sa musieť pozrieť na to, čo sa deje.”

V pretekoch zvykne Alex Albon predvádzať lepšie výkony ako v kvalifikáciách. Poukazuje však na to, že rozhodujúce budú túto nedeľu pneumatiky. “Myslím, že tu je degradácia o trochu agresívnejšia. Minulý víkend to bolo o pľuzgieroch, teraz o čistej degradácii.”

“Dúfame, že ostatní budú mať pľuzgiere a my nie,” dodáva. “V opačnom prípade to budú preteky o čistej degradácii a myslím si, že tam to nebude také jasné. Mercedesy budú veľmi silné.”