logo F1online.sk

Alonso žiari spokojnosťou, Ocon chcel skončiť vyššie

Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2022

V piatok sa ukázalo, že šťastie praje odvážnym a pripraveným, a to najmä v premenlivých podmienkach. Kevin Magnussen z toho vyťažil pole position, a tak Estebanovi Oconovi vŕta v hlave, čo by bolo keby. Výsledok ho, samozrejme, teší, no lamentuje nad premrhanou šancou.

Alpine aj naďalej bojuje o štvrté miesto konštruktérskeho šampionátu s McLarenom. V kvalifikácii súboj s papájovými čiastočne vyhral, čiastočne prehral. Ocon aj Alonso majú totiž na dosah body — na rozdiel od Daniela Ricciarda —, no Lando Norris bude v sobotu štartovať pred nimi.

“Je fajn sa kvalifikovať tak vysoko, no keď vidíte Kevina na pole position, tak začnete rozmýšľať, že azda ste mohli skončiť aj vyššie,” povzdychol si Esteban Ocon po premenlivej kvalifikácii. “Šieste a siedme miesto je však dobrý výsledok. Som veľmi spokojný s tým, čo sa nám podarilo dosiahnuť.”

Ako sme mohli vidieť na príklade Ferrari, v náročných podmienkach sa dá veľmi ľahko všetko pokaziť. Vo francúzskej stajni sú preto radi, že to dobre dopadlo. “Samozrejme, bolo to veľmi riskantné. V takýchto kvalifikáciách môžete ľahko skončiť na chvoste štartového roštu, no tomu sme sa vyhli. Pred sobotou sme v dobrej pozícii.”

“Mám dobrý pocit, sme v slušnej pozícii a máme fajn formu. Túto trať si naozaj užívam. V sobotu nás navyše čaká ešte druhý tréning, aby sme zistili viac o dlhých jazdách, a potom príde na rad šprint. Malo by to byť fajn,” nádejá sa Esteban Ocon.

Fernando Alonso stratil na svojho kolegu menej než jednu desatinu a bude štartovať zo siedmej priečky. V piatok mu na tvári poihrával úsmev. “Áno, som šťastný. Podmienky sme zvládli vynikajúco,” pochválil svoj tím.

“Na začiatku sme boli na intermediálkach asi aj na prvom mieste. Keď sme prezuli na sliky, tak sme sa párkrát opäť ocitli na prvom mieste, a to aj v Q2. Veľmi rýchlo sme sa prispôsobovali zmenám podmienok,” pokračoval Španiel, ktorý je známy tým, ako obratne sa dokáže adaptovať.

V tretej časti mu to však nepomohlo. Keďže z boxovej uličky vyrazil ako prvý Kevin Magnussen, mal aj najlepšie podmienky. “Na konci začalo pršať, žiaľ, neboli sme prví v rade. Prišli sme tak o šancu skončiť vyššie, ale toto bola len kvalifikácia. Šprint je v sobotu. Dúfame, že niekoľko pozícií získame späť.”

Zhodou okolností práve Fernando Alonso a Pierre Gasly v Q3 poukázali na to, aká dôležitá je pozícia na trati, keď sa v prípravnom kole začali pretekať. “Áno, bolo to vo výjazdovom kole a začínalo pršať. Bojovali sme s Pierreom, pretože chcete odštartovať svoje kolo čím skôr. Ale bola to zábava.”

Súvisiace články