logo F1online.sk

Russell o zapadnutí v štrku: To nebolo najumnejšie rozhodnutie

George Russell v štrku
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala11. 11. 2022

V Mercedese môžu byť po piatku aj spokojní, aj nie. George Russell síce skončil v štrku a spôsobil tým červenú vlajku, no paradoxne práve vďaka nej si udržal tretie miesto. A hoci on má pred sebou len jedného reálneho súpera v osobe Maxa Verstappena, Lewis Hamilton to bude mať v sobotu a v nedeľu o čosi ťažšie.

Mercedes prichádzal do Sao Paula uvedomujúc si, že ak chce ešte v tejto sezóne vyhrať, tak najväčšiu šancu mu ponúkne práve okruh Interlagos. Pri pohľade na štartovú listinu šprintu tak môže byť spokojný.

“Mám trochu zmiešané pocity,” hodnotil však George Russell, “lebo sme na trať vyrážali ako poslední.” To znamená, že ostatní už dokončovali svoje kolá, keď začalo naozaj husto pršať, no strieborné šípy mali pred sebou ešte niekoľko zákrut. Ak by Mercedes vyrazil na trať ako prvý, možno by potrebné dve desatinky na Verstappena našiel.

“Bola to výnimočná skúsenosť, pretože v priebehu kola dážď silnel a silnel. Keď som prišiel do poslednej zákruty, tak v nej bolo oveľa viac vody ako v predchádzajúcom kole. Preto som musel byť veľmi opatrný,” vysvetlil tretí muž piatkového programu.

Na výsledkoch by sa pravdepodobne nič nezmenilo ani v prípade, keby George Russell nespravil chybu v nájazde do štvrtej zákruty. Pravým zadným kolesom totiž vyšiel až na klzkú bielu čiaru, na ktorej sa pošmykol. Dobrzdiť už nedokázal, a tak preskákal cez štrkovú zónu až pred bariéru. Tam roztočil svoj monopost, no pokus o elegantný návrat na trať dopadol katastrofálne.

“Čo sa mi vtedy preháňalo hlavou? Že ma bude poriadne bolieť!” zasmial sa Russell na margo toho, že štrkovú zónu doslova preskákal. “Hlava mi tak tvrdo narážala do opierky, až ju poškodila. Nebola to veľmi príjemná skúsenosť.”

“Potom som stratil kontrolu nad zadnou časťou a šliapol na plyn, aby som spravil 360-stupňovú otočku, no zadnými kolesami som zapadol v štrku. Toto pravdepodobne nebolo zrovna najrozumnejšie rozhodnutie, aké som kedy spravil,” uznáva, “ale vedeli sme, že po prvom kole bol vlastne koniec.”

Mechanikov čaká dlhá noc. Podľa Georgea Russella sa auto síce nepoškodilo, no i napriek tomu ho tím bude musieť rozobrať a dôkladne preskúmať, aby v ňom nezostal ani jeden kamienok.

“Ale obrovská gratulácia patrí Kevinovi a Haasu. O tomto je Formula 1 a šport ako celok, o takýchto šialených výsledkoch. My sme na treťom mieste, čo predstavuje dobrú štartovú pozíciu na sobotu,” doložil.

Lewis Hamilton skončil až ôsmy a priamo úmerne k tomuto výsledku bol aj výrečný. “Odhadnúť podmienky nebolo jednoduché. A keďže bola taká tma, tak ste mali problémy vidieť kvapky dažďa. Ja som na trať vyrazil posledný, takže asi som ten dážď schytal najskôr. A asi mi príliš vychladli pneumatiky v boxovej uličke.”

“Je to trochu smolné, ale George odviedol super robotu. A gratulujem Kevinovi,” pomyselne potľapkal po pleci dánskeho pretekára Haasu, ktorému nik nevyfúkol pole position.

Ku koncu Q3 sa zdalo, že Lewisa Hamiltona neopúšťal optimizmus, pretože ešte vyrazil na trať. Bol to pokus o vylepšenie jeho času? “Šiel som von, len aby som sa pozrel, aké sú na trati podmienky. Bolo to poriadne zmáčané, no taký je motoršport.”

Súvisiace články