logo F1online.sk

Bottas sa už videl na pole position, oklamal ho však displej

Valtteri Bottas a Lewis Hamiton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 8. 2020

Valtteri Bottas bol dnes veľmi blízko k zisku pole position. Dvoma svojimi kolami sa Hamiltonovi priblížil na rozdiel niekoľkých stotín sekundy, no to na víťazstvo nestačí. Sám Fín si však po prejazde cieľom myslel, že vyhral.

Prvé kvalifikačné pokusy v rámci Q3 dopadli lepšie pre Lewisa Hamiltona, konkrétne o 0,059 sekundy. Na druhý pokus sa už Brit nedokázal zlepšiť. Valtteri Bottas bol zato rozbehnutý o trochu lepšie. Po prvých dvoch sektoroch priebežne viedol, avšak záver mu nevyšiel.

Keď sa blížil k cieľovej čiare, časový rozdiel na volante, ktorý v reálnom čase hovorí, aký má náskok alebo koľko stráca na svoje maximum, ukazoval, že kvalifikačné víťazstvo bude jeho. Schladil ho však jeho inžinier, keď mu ohlásil, že je z toho len druhé miesto. “Dopekla, na mojom displeji som bol o jednu desatinu lepší…”

V závere Q3 sa viacerým jazdcom nepodarilo vylepšiť svoj čas. “Mal som pocit, že sa pri tom druhom pokuse podmienky už tak nezlepšujú. Myslel som si ale, že sa zlepším, pretože po preťatí cieľovej čiary som mal náskok jednej desatiny v porovnaní s mojím predchádzajúcim kolom. Potom to ale skočilo na nulu. Možno som len prešiel väčšiu vzdialenosť — tak fungujú tie časové rozdiely. Myslel som si, že to bolo v tom druhom kole o trochu lepšie, ale nebolo. Nemyslím, že sa trať nejako zmenila.”

Bottas mal v kvalifikácii problém hlavne v treťom sektore. “Vedel som, že to bude tesné — tak ako vždy. Nakoniec on mal veľmi dobré a čisté prvé kolo v Q3, hlavne v treťom sektore. Ja som sa celý deň v treťom sektore trochu trápil. Zlepšovalo sa to a zlepšovalo, ale nie dostatočne. Bolo to tesnejšie,” pokračoval s tým, že stratiť tak málo ho trochu “otrávilo”. “Ale odviedol dobrú prácu a pre tím je to opäť prvý rad.”

V Barcelone zvykne vyhrať pilot štartujúci z pole position. Stalo sa to 21-krát z posledných 29 veľkých cien. Bottas to veľmi dobre vie, a preto chce na Hamiltona zaútočiť v prvej zákrute.

“Myslím si, že štart bude pre mňa najlepšia príležitosť,” zamyslel sa tretí muž šampionátu. “V piatok som mal konkurencieschopné dlhé jazdy, mal som rýchlosť, ale štart bude moja najväčšia šanca.”

Ten ešte dodal, že jeho cieľom skutočne bude dostať sa v prvej zákrute na čelo pretekov. “Áno, pokúsim sa do nej dostať ako prvý. To mi verte.”

Súvisiace články