logo F1online.sk

Leclerc: Vieme, v ktorých oblastiach sa musíme zlepšiť

Charles Leclerc
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2022

Chvíľu to vyzeralo, že by sme v tomto roku mohli byť svedkami pekného súboja o titul medzi dvoma tímami. Koncom leta však už bolo prakticky „vymaľované“. Podľa niektorých sa boj o titul rozhodol pri Leclercovej chybe vo Francúzsku, ďalší to zas videli biedne po Maďarsku a sám Charles Leclerc porážku akceptoval po katastrofickom výkone Ferrari v Belgicku.

Začiatkom sezóny malo Ferrari skutočne skvelú formu, no monopost F1-75 postupne strácal formu a Red Bull zrýchľoval míľovými krokmi. V Belgicku už muselo byť všetkým jasné, že sila monopostu RB18 je naozaj nesmierna a prakticky bezkonkurenčná.

„Veľa ľudí si myslí, že o titule bolo rozhodnuté na Veľkej cene Francúzska, ale pre mňa to bolo Spa,“ povedal Leclerc v rozhovore pre Motorsport.com.

„V priebehu letnej prestávky som skutočne veril, že stále máme možnosť udržať sa v boji až do konca. Potom prišla Veľká cena Belgicka a bol to prvý víkend sezóny, na ktorom mal Red Bull po stránke tempa prevahu. Po skončení toho víkendu som si hovoril, že to bude veľmi ťažké udržať naše šance na titul majstra sveta,“ povedal Leclerc.

Dôvodov, prečo sa to nakoniec nepodarilo, nie je vôbec málo. Monacký pretekár však verejnosť uisťuje, že v Maranelle si uvedomujú, na ktorých kľúčových oblastiach treba pracovať.

„V súčasnosti si myslím, že oblasti, v ktorých sa potrebujeme zlepšiť, sú manažment pneumatík, komunikácia, stratégia a spoľahlivosť. Myslím si, že po stránke komunikácie a stratégie sme urobili progres, zvlášť v posledných niekoľkých pretekoch. Tím v tomto smere odviedol skvelú prácu a ja som videl pokrok. Nebolo to úplne očividné, pretože v niektorých pretekoch sú tie správne rozhodnutia menej viditeľné,“ povedal Leclerc.

„Po stránke manažmentu pneumatík však ešte musíme urobiť nejaký pokrok. V tomto smere bol Red Bull silnejší, zvlášť v špecifických podmienkach, ako napríklad v Suzuke. Vieme, čo nám chýba a v niektorých oblastiach už vidím pokroky,“ dodal Charles.