logo F1online.sk

Wolffa teší spolupráca jeho jazdcov: Je ťažké spriateliť sa s tímovým kolegom

George Russell a Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2022

Mercedes sa v tejto sezóne ocitol v úplne atypickej situácii. Vôbec po prvýkrát po mnohých rokoch možno slobodne konštatovať, že nie je prenasledovaným, ale prenasledovateľom. Pravdepodobne aj z tohto dôvodu panuje v tíme taká pokojná atmosféra – jeho hlavní aktéri totiž navzájom nebojujú o víťazstvá. V súčasnosti to v stajni väčšmi pripomína časy, keď bol súčasťou celku z Brackley Valtteri Bottas, ako obdobie, keď to neraz vrelo pri prítomnosti Nica Rosberga. Toto Wolff je samozrejme zo spolupráce medzi Hamiltonom a Russellom nadšený. Otázne je, či budú mať títo dvaja pretekári k sebe tak blízko aj v momente, keď sa nemecký gigant vráti na špicu.

Mercedes bol po väčšinu prebiehajúcej sezóny až tretím najsilnejším celkom na štartovom rošte. Posledné preteky však naznačujú, že sa výkonnostne dostal pred Ferrari a postupne možno znižuje aj rýchlostný náskok Red Bullu. Nemci však strácajú na tím z Maranella až 40 bodov. Je preto nepravdepodobné, že by sa v aktuálnom ročníku ešte mohli posunúť na druhé miesto v Pohári konštruktérov. Dôležité ale je, že tím z Brackley konečne odhalil chyby vo vývoji a začína v ňom napredovať, čo je bezpochyby skvelý odrazový mostík pre nadchádzajúci rok.

Najväčším vyzývateľom Maxa Verstappena bol v niekoľkých posledných pretekoch Lewis Hamilton. Brit predvádza v druhej polovici sezóny výraznejšie výkony než jeho mladší 24-ročný tímový kolega. Tomu ale patril vstup do ročníka. Sedemnásobný majster sveta aktuálne stráca na Russella pätnásť bodov.

Ako všetci vieme, víťaz 103 veľkých cien len nerád prehráva. V závere ročníka to tak môže byť medzi týmito dvoma jazdcami ešte zaujímavé. Wolff si však nateraz pokojnú atmosféru v tíme užíva.

„Je naozaj ťažké spriateliť sa s niekým v padoku, najmä so svojimi tímovými kolegami,“ uviedol Wolff. „Vidím, že medzi sebou naozaj úctivo a konštruktívne spolupracujú. Nikdy predtým som nevidel dvoch jazdcov, ktorí si počas toho, ako na seba narazia, kládli otázky typu: ‘Ako si sa cítil v tej zákrute?’ alebo ‘Mal si rovnaký problém?’ Aktívne medzi sebou komunikujú, nenechávajú si veci sami pre seba.“

Spoluprácu s Russellom si pochvaľuje aj samotný Hamilton. „Snažím sa s ním pracovať tak, ako kedysi s Valtterim. Keď prídu do tímu noví ľudia, chvíľu trvá, kým sa všetci dostanú do rytmu. Myslím si však, že odvádza úžasnú prácu, pomerne skoro sme sa dostali do dobrého tempa a naďalej pracujeme na tom, aby sme v tom pokračovali.“

Podľa Hamiltona pomohlo Russellovi rýchlo sa etablovať v Mercedese aj to, že bol súčasťou tímového vývojového programu. „Počas brífingov sedával za nami s cieľom spoznať tunajšie pomery, aby vedel, čo môže očakávať, keď sa k nám pridá. Čo sa týka mňa, snažil som sa byť voči nemu rovnako ústretový a zahrnúť ho informáciami. Snažil som sa mu povedať veľa o aute, o tom, čo by som mohol otestovať ja, čo zas on, aby sme sa dostali do ďalšieho bodu,“ dodal na záver.  

Súvisiace články