logo F1online.skF1online.sk

Hamilton objasnil, čo stálo za vznikom povestnej hlášky „hammer time“

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2022

Pokyn „it´s hammer time“ je bezpochyby neoddeliteľnou súčasťou vysielačkovej komunikácie medzi Lewisom Hamiltonom a jeho pretekovým inžinierom Petrom Bonningtonom. Sedemnásobný majster sveta sa po rokoch používania tohto výrazu rozhodol poodhaliť, čo stálo za jeho vznikom.  

„Hammer time“ zaznel v tejto sezóne len zriedka. Dôvod je jednoduchý, víťaz 103 veľkých cien bojoval v aktuálnom ročníku o prvenstvá len málokedy, a tak nebol dôvod používať  túto legendárnu hlášku tak často, ako v minulosti.

Hamilton si po prestupe do Mercedesu zaumienil, že si so svojím pretekovým inžinierom potrebuje dohodnúť nejaký signál, ktorý zaznie vždy vtedy, keď na to bude mať Brit v pretekoch zatlačiť. Nakoniec čerpal zo skladby rapera MC Hammera „U Can´t Touch This“ z roku 1990, odkiaľ výraz pochádza.

„Myslím, že som s „hammer time“ prišiel ja,“ uviedol Hamilton pre médiá. „Niekedy som sa totiž ocitol v bode, keď ma [Peter Bonnington] vyzýval, aby som na to zatlačil. Bol som z toho frustrovaný, pretože som už na to tlačil. Povedal som mu, že keď sa bude snažiť naznačiť, že mám ísť naplno a dať do toho všetko, nech mi len povie, že je „hammer time“.“

Peter Bonnington, prezývaný aj Bono, sa stal Hamiltonovým pretekovým inžinierom po jeho príchode do Mercedesu v roku 2013. Dvojica získala počas dekády spolupráce až šesť titulov majstra sveta.

„Som neuveriteľne vďačný za Bona,“ poznamenal 37-ročný Brit. „Zažili sme spolu úžasné chvíle. Bono je jedným z mála ľudí, ktorí ma dokážu zniesť. Myslím si, že máme jedno z najdlhších, ak nie najdlhšie trvajúce partnerstvo medzi jazdcom a inžinierom, aké kedy existovalo. Bol neoddeliteľnou súčasťou môjho úspechu. Zažili sme spolu úžasné chvíle, navzájom sme sa podporovali na trati aj mimo nej, v dobrých aj zlých časoch.“

„Milujem prácu s Bonom, je pre mňa ako brat – brat od inej matky. Myslím si, že je s výnimkou Roscoa [Hamiltonovho psa, pozn. red.] pravdepodobne jedným z mála ľudí, ktorí ma skutočne dokážu vystáť, a to v dobrých aj zlých dňoch. Nemyslím si, že existuje veľa ľudí, ktorí by dokázali to, čo on – to, aký vie byť pokojný počas pretekov a ako ma dokáže počas nich usmerňovať,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia