logo F1online.sk

Verstappen sa na šprintový víkend neteší: Držme sa jedných pretekov

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2022

Veľká cena Sao Paula bude v tejto sezóne poslednou z trojice víkendov s upraveným formátom. Opäť sa môžeme tešiť na piatkovú kvalifikáciu, sobotňajší šprint a nedeľnú veľkú cenu. Niektorí sa však tešiť nebudú a medzi nimi nájdeme aj Maxa Verstappena. Holanďana trápi, že sobotňajšie preteky sú nemastné-neslané.

V Sao Paule nás čaká už šiesty šprintový víkend v histórii Formuly 1. Názory na tento formát sa rôznia. Tí, ktorým sa páči, si o rok prídu na svoje a ostatní budú hromžiť. Namiesto troch šprintov nás ich totiž čaká šesť.

Max Verstappen už pri pomyslení na to gúľa očami. “Nepáčia sa mi. Tento víkendový formát ma nebaví. Nevadí mi to, že po tréningu máme hneď kvalifikáciu, to mi pravdepodobne vyhovuje ešte viac. Nepáči sa mi však, že to vo vás nevyvolá žiadne pocity.”

Dvojnásobný majster sveta naráža na fakt, že viacero jazdcov považuje šprint len za akési cvičenie v tom, kto dokáže jazdiť dostatočne opatrne na to, aby si nezničil monopost a tým pádom si už v sobotu nepokazil celú nedeľu. Tých pár bodov za šprint za to nestojí najmä top tímom.

“Na týchto šprintoch je to vždy o tom istom — nič nepoškoďme, len sa udržme v prvej trojke,” vysvetľuje rodák z belgického Hasseltu. “To ani nie sú preteky. Podľa mňa by sme sa mali držať jedných pretekov.”

“Nechápem, aký je s nimi problém. Mali sme veľa vzrušujúcich pretekov, takže ich nepotrebujeme predlžovať o jednu tretinu. Všetci sú aj tak nesmierne opatrní, pretože ak bojujete o tretie miesto a niekoho sa trochu dotknete, tak spadnete až na poslednú priečku. Už vtedy viete, že vás čaká náročná nedeľa, preto to radšej ani neriskujete. Preteky by mali byť o niečom inom.”

Liberty Media však vidí v šprintoch zmysel. Každý deň má totiž svoj vrchol, ktorý láka divákov k obrazovkám. Namiesto prehliadaných piatkových tréningov máme kvalifikáciu, v sobotu zas šprint a v nedeľu veľké finále.

Lando Norris vysvetlil, že podobne ako Max Verstappen aj on je fanúšikom tradičného formátu. “Keď som vyrastal, vždy to bolo o kvalifikácii a o pretekoch, tak som poznal Formulu 1. Svojím spôsobom som teda na Maxovej strane. Milujem, keď sa stupňuje tlak medzi kvalifikáciou a pretekmi, a keď medzi nimi nič nie je.”

“Formulu 1 mám rád takú, aká je, už len preto, že som na nej vyrastal a stal sa jej súčasťou. Niekedy nemám rád zmeny, ale inokedy mi neprekážajú,” uviedol pilot McLarenu.

Sebastian Vettel a Mick Schumacher sa do Brazílie tešia najmä pre okruh Interlagos, nie šprintové preteky. Taký Lewis Hamilton však zmenu víta. Spomienky na jeho minuloročnú zbesilú jazdu má dobré, a tak je presvedčený, že šprint v Sao Paule môže zaujať.

“Myslím si, že pri šprintových pretekoch by sme mali veľmi dôkladne vyberať miesta, kde sa budú konať. Môžeme zhodnotiť celú sezónu, vybrať miesta, kde sa predbieha najviac, a tam dať šprintové preteky,” navrhuje Lewis Hamilton. “Mne sa ten formát páči, pretože je iný. Už celú večnosť sme jazdili podľa rovnakého formátu od štvrtka až do nedele.”

“Preteky zväčša nie sú zrovna najlepšie, ale vytvárajú ďalšie možnosti. Niekedy sa nepredbieha, takže z takých pretekov by sme sa mali poučiť a namiesto toho ich zorganizovať inde, napríklad v Brazílii, ktorá otvára množstvo príležitostí. Prípadne niekam inam, napríklad do Baku,” doplnil.