logo F1online.sk

Marc Priestley exkluzívne: Nemyslím si, že by Lewis v najbližších dvoch-troch rokoch skončil

Lewis Hamilton
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 11. 2022

Slovensko počas prvého novembrového víkendu privítalo vzácneho hosťa z prostredia F1. Do Bratislavy pricestoval Marc Priestley, bývalý mechanik McLarenu (2000 – 2009) a zároveň autor rovnomennej publikácie Mechanik.

Pri príležitosti otvorenia nového kníhkupectva siete Panta Rhei dostal F1online.sk možnosť zrealizovať exkluzívny rozhovor s Marcom Priestleym. Postupne vám z neho prinesieme to najzaujímavejšie.

Kariéra Marca ´Elvisa´ Priestleyho je neodmysliteľne spätá s McLarenom, kde pracoval od roku 2000. Zažil nástup mladej hviezdy Lewisa Hamiltona, jeho obrovské sklamanie v sezóne 2007 i majstrovský titul o rok neskôr.

Hamilton od svojho príchodu do F1 vyhral v každej sezóne aspoň jedny preteky. V ročníku 2022 však na premiérový triumf stále čaká a ani náhodou nebol v priamej bitke o titul. Čo to urobí s motiváciou a blízkou budúcnosťou sedemnásobného majstra sveta?

„Rok bez víťazstva je niečo, čo Lewis dosiaľ nemusel znášať. Nezabúdajme však, že sú pred nami ešte dve veľké ceny,“ pripomenul Marc Priestley pre F1online.sk.

„V takýchto momentoch sa práveže najviac naučíte. Spomínam si, ako sa Mercedes pred pár rokmi, keď mal dominantné auto, trápil v Monaku. Boli najlepší, no na pomalej trati boli hrozní, pohybovali sa na siedmom-ôsmom mieste. Zľahka mohli Monako odpísať a uspokojiť sa s faktom, že inde sú rýchli. Neurobili to. Neskutočne tvrdo robili na tom, aby pochopili, prečo im to v Monaku nešlo. Keď sa tam o rok vrátili, boli zrazu rýchli,“ hovorí bývalý mechanik McLarenu, ktorý na tomto príklade našiel paralelu s aktuálnym dianím v Mercedese.

„Myslím si, že teraz sa v Mercedese deje niečo podobné. Sú stále bližšie a bližšie, nevzdali sa tohto auta a neodpísali ho. Stále sa snažia pochopiť, čo sa stalo pri vývoji zle, a ako to napraviť. Toto je silný signál pre Lewisa i celý tím. Nezabúdajme, že tam pracujú tí istí ľudia, ktorí posledných sedem rokov prinášali úspechy. Akurát toto auto bolo trošku omyl, no Mercedes má všetko potrebné na to, aby budúci rok bol opäť úplne na špici,“ vyhlásil 46-ročný Angličan.

Lewis Hamilton veľmi túžil po ôsmom majstrovskom titule, na ktorý už doslova siahal v roku 2021, no prišiel oň po kontroverzii v Abú Zabí. Dnes má Lewis 37 rokov a zdá sa, že ho v F1 ešte nejaký čas uvidíme. „Lewisa vnímam ako významnú súčasť toho, čo sa v Mercedese teraz deje. Nevidím to tak, že by mal v najbližších 2-3 rokoch prestať. Myslím si, že v celom svojom vnútri doslova túži po ôsmom titule,“ uzavrel Marc Priestley.