logo F1online.skF1online.sk

Tímy uvažujú o povinnej zimnej odstávke tovární

Kuan-jü Čou na štartovom rošte
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2022

V budúcom roku nás čaká rekordných 24 veľkých cien. Byť 24 víkendov v roku preč z domu je na personál tímov obrovská záťaž, čo si vyžaduje nutnosť ubrať v iných oblastiach. Maximálne sa preto obmedzuje testovanie, v lete sa povinne na dva týždne uzatvárajú továrne a teraz by k týmto opatreniam mohlo pribudnúť ďalšie.

Vzhľadom na stále väčší a väčší nápor na zamestnancov sa v súčasnosti diskutuje o možnostiach, ako im uľahčiť život. Podľa informácií portálu Motorsport.com je aktuálne na stole zmena športových pravidiel, ktorá by okrem letnej zaviedla tiež povinnú zimnú odstávku tovární.

Pochopiteľne, niečo také tu už na dobrovoľnej báze existuje, čo taktiež zaručujú jednotlivé národné zákonníky práce, no to nie je riešenie, ktoré by bolo úplne dostačujúce a uspokojujúce. Všetky tímy zaručujú svojím zamestnancom priestor na oddych v období Vianoc, ale továrne byť uzavreté nemusia.

„Podľa informácií portálu Motorsport.com sa teraz na Športovom poradnom výbore diskutuje o zimnej uzávierke tovární, no rozhovory zatiaľ nedospeli do pokročilého štádia a ani medzi tímami nepanuje úplná zhoda,“ uvádza portál Motorsport.com.

Podľa šéfa Mercedesu Tota Wolffa by to bol dôležitý krok pre zaistenie pohody zamestnancov a prvotné náznaky sú sľubné.

„Mnohí z nás, šéfov tímov, by radi aj v zime zaviedli niečo podobné, ako máme v lete, aspoň na dva týždne od Vianoc po obdobie nového roka,“ hovorí Wolff. „Samozrejme, ešte sa o tom bude diskutovať, ale pre pohodu ľudí by to bol pozitívny krok.“

„Je skvelé, že tohtoročná sezóna končí o pár týždňov skôr než tomu bolo v minulosti, pretože všetci sú už naozaj na hranici svojich možností. Mať nejaký týždeň alebo dva navyše je určite príjemné, ale netreba zabúdať, že existuje veľa ľudí, ktorí budú medzi Vianocami a Novým rokom pracovať v továrňach naplno. Pre pretekársky tím to však je pozitívne,“ povedal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia